Spørsmål og svar rundt fagbrev på jobb
Fagbrev på jobb er en ordning som lar voksne i arbeid ta fagbrev på jobben sin. Les svar på alle vanlige spørsmål rundt ordningen her.
En kommune vil alltid forsøke å finne læreplass til søkere som er bosatt innenfor kommunens grenser. Likevel har du ikke krav på læreplass i hjemkommunen din, og du kan ende opp med å få tilbud i nabokommunene.
Dersom det av en eller annen grunn ikke skulle lykkes å få læreplass der du bor, kan du akseptere lengre reisevei eller rett og slett flytte nærmere arbeidsplassen. Bor du vekk fra foreldrene dine under læretiden har du rett til et borteboerstipend på opptil 4517 kroner i måneden. Se mer informasjon fra Lånekassen om lærlinger og stipend her.
Er det imidlertid uaktuelt med lang reisevei eller flytting, kan du forsøke å finne en læreplass på egen hånd. Du må da ta kontakt med arbeidsgivere eller firmaer du tror det kan være aktuelt å gå i lære hos. Får du tilbud om læreplass må denne deretter godkjennes av opptakskontoret i din kommune. Opptakskontoret vil også være behjelpelige dersom du ikke helt vet hva slags bedrifter som kan være aktuelle å ta kontakt med.
Det finnes mange muligheter for å få læreplass og fagbrev i kommunene i Viken. Kanskje det frister med en utdannelse i barne- og ungdomsarbeiderfaget, byggdrifterfaget eller helsearbeiderfaget? Eller hva med IKT-servicefaget, kontor- og administrasjonsfaget, feierfaget eller mediegrafikerfaget?
Er du kvalifisert søker med lite fravær, er sjansen stor for at du får læreplass. Søkere med ungdomsrett vil prioriteres foran søkere som har såkalt voksenrett til fullføring av videregående opplæring.
Les også: Når bør jeg søke læreplass?
Har du flere spørsmål om søknader, læreplass, fagbrev eller trenger noen å snakke med om framtidig yrkesvalg? Ta kontakt med OKViken her!
Fagbrev på jobb er en ordning som lar voksne i arbeid ta fagbrev på jobben sin. Les svar på alle vanlige spørsmål rundt ordningen her.
Ønsker du å jobbe med barsel- og barnepleie? Bli barsel- og barnepleier med fagbrev som helsefagarbeider. Les hvordan her.
Er du syk over en lengre eller kort periode i læretiden din? Les mer om dine rettigheter og krav her.