Når bør jeg søke læreplass?

Når bør jeg søke læreplass?

Som elev på et yrkesfaglig utdanningsprogram skal du fullføre en læretid på to år. Denne læretiden gjennomføres hos en bedrift som er relevant for din studieretning. Mange har på forhånd noen tanker om hva slags bedrift de ønsker å gå i lære hos, mens andre er usikre på hvilke muligheter de har. Uansett er det lurt å være tidlig ute når du skal sikre deg din lærlingplass, så du ender opp med en lærebedrift som passer godt for deg.

Husk søknadsfristen 1. mars

Fristen for å søke læreplass i VIGO er 1. mars. Dette er den fristen du må forholde deg til for å sikre deg muligheten til en plass i en lærebedrift. Vi oppfordrer alle som ønsker seg læreplass til allerede før denne datoen å ha begynt jakten på en passende bedrift på egenhånd. Når du har funnet aktuelle bedrifter, sender du dem en søknad med vedlagt CV. Er du aktuell for stillingen vil du bli innkalt på intervju.

Selv om man søker via VIGO innen fristen er man ikke garantert læreplass. Det er bedriftene som velger hvem de ønsker å ansette. Det kan derfor være lurt å søke hos flere bedrifter, og ikke kun stole på å få læreplass gjennom opplæringskontoret.

Hvem får læreplassene?

Det er naturligvis den enkelte lærebedrifts rett å velge ut den kandidaten de mener vil passe inn på deres arbeidsplass. Denne avgjørelsen tas basert på både søknad og jobbintervjuet. Gode karakterer, lavt fravær og gode referanser fra utplassering under skoletiden er noen av faktorene som vil slå positivt ut under jakten på den rette læreplassen.

Hva hvis jeg ikke finner meg en læreplass?

Hvis du ikke har klart å finne lærebedrift på egenhånd innen 1. mars, kan Kommunenes Opplæringskontor i Buskerud hjelpe deg med å komme i kontakt med aktuelle bedrifter.

Lykkes det deg ikke å finne en læreplass i tide, vil du få tilbud om alternativt opplæringsopplegg. Dette innebærer som oftest å følge Vg3 på videregående skole.

Trenger du hjelp til å finne læreplass eller har andre spørsmål. Kontakt oss gjerne her.


Derfor skal du velge helsefag

20 mars 2024

Er du glad i mennesker og bryr deg om at andre skal ha det bra? Da er kanskje helsefag noe for deg! Her kan du lese om hvorfor du skal velge helsefag.

Arbeidsoppgaver som byggdrifter

06 desember 2023

Er byggdrifteryrket interessant for deg? her får du innsikt i hvilke arbeidsoppgaver en byggdrifter har her.

Gå til toppen