Vil du ha en meningsfull hverdag?

Hva slags yrke man velger har stor påvirkning på hvordan man har det i hverdagen. Hva som er viktig varierer fra person til person.

Vil du ha en meningsfull hverdag?

For noen er det viktig med god lønn, andre vil ha fleksibilitet til å styre hverdagen selv, mens andre ønsker å ha en meningsfull hverdag. Hvis du faller inn i den siste kategorien er det mange yrkesfag å velge mellom, kanskje til og med noen du ikke har tenkt over før?

Yrkesfag som redder liv

Hver eneste dag går det tusenvis av fagutdannede mennesker på jobb i hele landet, fra Lindesnes til Longyearbyen, og redder liv. Som for eksempel ambulansemedarbeidere som rykker ut når noe er galt eller AMK-operatørene som tar telefonen når du trenger øyeblikkelig hjelp. Andre redder liv ved å utøve forebyggende arbeid, som for eksempel brannforebyggere. Husbrann er en stor katastrofe for de som opplever det, men takket være dyktige brannforebyggere og feiere som sørger for god brannsikkerhet og fjerner sot for å forhindre pipebrann, kan vi med trygghet tenne i peisen og holde varmen i den kalde norske vinteren.

Les mer:

De usynlige heltene i samfunnet

Når vi snakker om helter, gjør vi det ofte for å beskrive store kraftige menn som har gjort en prangende heltedåd, men det er ekte helter rundt oss som ikke får like mye oppmerksomhet. Disse ofte usynlige heltene utgjør den store forskjellen for mange av de mest sårbare blant oss. Som portører som sørger for sikker og trygg transporter av pasienter, og er en viktig støttefunksjon for sykehus og pleiehjem. Eller som de mange barne- og ungdomsarbeiderne som er en viktig del av mange barn sin hverdag, der de ser, støtter og veileder barn og unge på vei inn i voksenlivet. Som aktivitør hjelper du mennesker med behov for fysisk og sosial aktivitet til å leve meningsfulle og aktive liv.

Les mer:

Et yrke med mening

Hva som gir deg mening er også forskjellig fra person til person, for enkelte kan det å jobbe med bil gi en opplevelse av meningsfullhet. For mange mennesker er det å være kreativ noe som gir de enormt med mening, en indre trang til å utforske samfunnet og seg selv på en kunstnerisk og kreativ måte. Det er mange yrker som gjør at du kan ha en kreativ hverdag, samtidig som du betaler husleia, som for eksempel mediegrafiker. Kanskje er det å jobbe med dyr noe som gir deg mening? Da kan hestefaget være noe for deg. Eller hvis du er en som føler mening av å være i kontakt med naturen, da passer kanskje anleggsgartnerfaget eller blomsterdekoratørfaget.

Les mer:

Uansett hva som gir deg mening finnes det er yrkesfag for deg! Trykk her for å få en oversikt over alle aktuelle lærefag fra OKViken.


Hvordan melde seg opp til fagprøve

21 mai 2024

De aller fleste lærlinger slipper å bekymre seg for oppmelding til fagprøven. Les mer om rutiner rundt oppmelding til avsluttende prøve her.

Gå til toppen