Blomsterdekoratørfaget

Som blomsterdekoratør handler arbeidsdagen om å gjøre blomsterarbeid for store og små arrangementer og andre hendelser. Blomsterdekoratørfaget er basert på en lang historie med dekorasjon, og innebærer både videreføring av eldre teknikker samt design med moderne uttrykk. 

Blomsterdekoratørfaget

Uavhengig av kultur og nasjonalitet skal blomster være noe som bringer mennesker sammen. Blomsterdekoratører leverer blomsterproduksjon med et kreativt design, som passer til viktige anledninger i menneskers liv. 

Det er viktig at du som blomsterdekoratør har god kunnskap om hvordan levende plantematerialer vokser og hvordan de skal stelles og håndteres. Det er også viktig å kjenne til andre materialer som brukes i dekorasjoner og buketter, og hvordan de best kan utnyttes. Kjernen av blomsterdekoratørfaget er å være kreativ og en god håndverker med et øye for estetiske løsninger. 

Blomsterdekoratørfaget: kreativitet, design og håndverk

Blomsterdekoratørfaget legger vekt på praktisk opplæring med materialer, råvarer, teknikker og uttrykk. Faget innebærer arbeid som lar deg utvikle evner innen:

  • Kreative løsninger
  • Håndverkskunnskap og ferdigheter 
  • Kritisk refleksjon 
  • Nytenkning og forståelse for moderne design 

Videre skal opplæringen bidra til din kompetanse innen fremstillingen av ulike tjenester og produkter, samt tilpasning basert på sesong og kundens behov. Mye av opplæringen vil også dreie seg om hvordan man forstår ressursforvaltning, markedsmekanismer, miljø, trygghet og helse.

En stor del av blomsterdekoratørfaget er å holde seg oppdatert på moderne design, trender og moter. Du vil også måtte utføre arbeidsoppgaver som må løses innenfor gitte tidsrammer, derfor er det viktig å være løsningsorientert og effektiv innen alle områder av arbeidet. 

Blomsterdekoratørfagets hovedområder 

  • Design med blomster 

Faget fokuserer på å definere og utarbeide ideer ut fra estetiske avgjørelser og kundens behov. Dette hovedområdet inkluderer også vurdering av egenskaper ved forskjellige materialer, og om de egner seg for spesifikke oppgaver. Under design med blomster må man også analysere nye trender, gjøre enkel markedsanalyse og tilrettelegge for kunden. Under opplæringen vil det også bli lagt vekt på vurderinger av eget arbeid og bruken av digitale hjelpemidler i arbeidet. 

  • Produksjon 

Dette området fokuserer på faglig arbeid med produkter med ulikt design. Det involverer videreutvikling av håndverksferdigheter og bruken av ulike teknikker. Det blir også lagt vekt på bruk av redskaper og botaniske materialer, kunnskap om egenskaper og særtrekk ved botaniske materialer. Dette hovedområdet går også nærmere inn på forholdet mellom funksjon, form og farge og omfatter også prisberegning på materialforbruk. Til slutt vil det bli gitt god innføring i digitale verktøy, dokumentasjon av eget arbeid og miljø, samt helse og trygghet. 

Hva kan du jobbe som med fagbrev i blomsterdekoratørfaget? 

Som blomsterdekoratør jobber du som regel i blomsterbutikk, men du kan også jobbe for ulike arrangementer og tilstelninger uavhengig av blomsterbutikken du jobber i. 

Noen av hovedoppgavene innen blomsterdekoratøryrket er: 

  • Lage og stelle i stand buketter og andre dekorasjoner, som for eksempel brudebuketter, kranser, bårebuketter og fødselsdagsbuketter
  • Dekorasjon av ulike lokaler og rom til bruk under seremonier eller andre begivenheter 
  • Betjene og ta imot bestillinger fra kunder
  • Holde det rent og ryddig i butikklokalene

Sluttvurdering av læretiden som blomsterdekoratør

Etter å ha gjennomført læretiden, skal du gjennomføre fagprøven. 

Alle hovedområdene innen blomsterdekoratørfaget inngår i fagprøven, slik at du blir evaluert i alle relevante områder av faget. Fagprøven gjennomføres vanligvis innenfor en tidsramme på 5 virkedager.

Har du noen spørsmål om blomsterdekoratørfaget eller fagprøven, kan du ta kontakt med oss i OKViken her, så hjelper vi deg så godt vi kan!

Les mer om faget hos utdanning.no her.


IT-driftsfaget

10 mars 2023

Er du interessert i data og IT, og ønsker å jobbe med IKT-systemer i små og store bedrifter? Da kan IT-driftsfaget være riktig utdanningsretning for deg!

Medieteknikkfaget

24 februar 2023

Medietekniker er et yrke som passer for deg som har kreative og tekniske ferdigheter og liker å bruke jobbe med lyd, bilde og lys i medieproduksjoner. Les mer.

IT-utviklerfaget

23 februar 2023

Er du interessert i data og IT, og ønsker å jobbe med koding, programmering og intergrasjon av programvare i små og store bedrifter? IT-utvikler være yrket for deg!

Gå til toppen