Hva skjer om jeg ikke får læreplass i min kommune?

Hva skjer om jeg ikke får læreplass i min kommune?

En kommune vil alltid forsøke å finne læreplass til søkere som er bosatt innenfor kommunens grenser. Likevel har du ikke krav på læreplass i hjemkommunen din, og du kan ende opp med å få tilbud i nabokommunene.

Finn en arbeidsgiver selv

Dersom det av en eller annen grunn ikke skulle lykkes å få læreplass der du bor, kan du akseptere lengre reisevei eller rett og slett flytte nærmere arbeidsplassen. Bor du vekk fra foreldrene dine under læretiden har du rett til et borteboerstipend på opptil 4517 kroner i måneden. Se mer informasjon fra Lånekassen om lærlinger og stipend her.

Er det imidlertid uaktuelt med lang reisevei eller flytting, kan du forsøke å finne en læreplass på egen hånd. Du må da ta kontakt med arbeidsgivere eller firmaer du tror det kan være aktuelt å gå i lære hos. Får du tilbud om læreplass må denne deretter godkjennes av opptakskontoret i din kommune. Opptakskontoret vil også være behjelpelige dersom du ikke helt vet hva slags bedrifter som kan være aktuelle å ta kontakt med.

Mange muligheter i Viken

Det finnes mange muligheter for å få læreplass og fagbrev i kommunene i Viken. Kanskje det frister med en utdannelse i barne- og ungdomsarbeiderfaget, byggdrifterfaget eller helsearbeiderfaget? Eller hva med IKT-servicefaget, kontor- og administrasjonsfaget, feierfaget eller mediegrafikerfaget?

Vi i OKViken kan hjelpe deg med læreplass innenfor mange retninger, også utover de vi har nevnt over. Se en fullstendig oversikt her.

Er du kvalifisert søker med lite fravær, er sjansen stor for at du får læreplass. Søkere med ungdomsrett vil prioriteres foran søkere som har såkalt voksenrett til fullføring av videregående opplæring.

Les også: Når bør jeg søke læreplass?

Ta kontakt med oss

Har du flere spørsmål om søknader, læreplass, fagbrev eller trenger noen å snakke med om framtidig yrkesvalg? Ta kontakt med OKViken her!

Sjekk også ut bloggen vår for mange spennende innlegg om hva det innebærer å være lærling, framtidig inntekt i ulike bransjer og videreutdanning for å nevne noe.


Hvordan melde seg opp til fagprøve

21 mai 2024

De aller fleste lærlinger slipper å bekymre seg for oppmelding til fagprøven. Les mer om rutiner rundt oppmelding til avsluttende prøve her.

Gå til toppen