Yrkesfag eller studiespesialisering?

For de som starter på siste året av ungdomsskolen ligger det mange forandringer i vente. Det er kanskje første gangen i livet du må ta avgjørelser som vil ha en stor påvirkning på fremtiden din. Det er helt naturlig å føle seg usikker når man står foran et så stort valg. Ofte er det slik at mange ender opp med å velge studiespesialiserende rett og slett fordi de ikke vet hvilke muligheter som faktisk finnes der ute.

Yrkesfag eller studiespesialisering?

Hvis du velger studiespesialiserende bare fordi «alle andre gjør det» kan det være du går glipp av en mulighet til å finne ut av hva du egentlig vil bli og går glipp av et springbrett inn i arbeidsmarkedet. Derfor er det en god idé å sette seg inn i hvilke muligheter man har og tenke over hva som egentlig er det rette valget for deg.

Følge hjertet eller hjernen?

Hvis du lukker øynene dine og visualiserer deg selv om ti år, hva kan du se? Ser du for deg en som jobber på kontor? Eller kanskje du ser en nyutdannet sykepleier eller ingeniør? Kanskje du ikke klarer å se for deg noe i det hele tatt? I så fall er du ikke alene. Det er jo ikke sånn at alle bare våkner en dag og vet akkurat hva de vil bli når de er voksne. Men du vet kanskje hvilke interesser du har og hvordan du liker å bruke dagen din. Er du for eksempel interessert i teknologi? Eller kunne du tenke deg en aktiv hverdag? Kanskje du er en som liker å være rundt mennesker? Tenk over dine personlige egenskaper og lag en liste over hva du liker å drive med og hva du absolutt ikke liker. Det kan hjelpe deg til å rette deg inn mot spesifikke linjer.

Men det er også andre ting man må vurdere før man bestemmer seg for hvilken retning man skal velge. For eksempel hvor man kunne tenke seg å bo og jobbe. Noen jobber finnes nesten bare i storbyer, mens andre gir deg mulighet til å jobbe over alt. Hvis du ikke vet helt hva du vil bli kan det være en god idé å følge hjernen og tenke praktisk. Det er ingen dum idé å rette seg inn mot et yrke hvor det er gode fremtidsutsikter og du har stor sjanse for å få jobb. Som for eksempel helsearbeiderfaget og automatiseringsfaget. Dette er yrkesfag det er stor etterspørsel etter, og jobbmulighetene er gode.

Les om Simen som er lærling i helsearbeider her, og Knut som er lærling i automatiseringsfaget.

Fordeler og ulemper

Det er mange fordeler ved å ta yrkesfag, men det er jo selvsagt fordeler ved å velge studiespesialiserende også. De har begge sine fordeler og ulemper:

Studiespesialiserende

Fordeler: Gir deg mulighet til studier på de fleste høgskoler og universitet. Samtidig som du blir godt forberedt på å studere teoretiske emner.

Ulemper: Gir ingen arbeidserfaring og du får heller ikke lønn.

Yrkesfag

Fordeler: Arbeidserfaring mens du er i opplæring, erfaring i både praksis og teori, lønn mens du studerer, en introduksjon inn i arbeidslivet, og ikke minst en mulighet til å dypere utforske en interesse. Du kan også få dobbeltkompetanse, noe som gjør deg mer attraktiv på arbeidsmarkedet. Det er også flere muligheter til å ta høyere utdanning hvis du ønsker det, blant annet gjennom Y-veien som lar deg søke uten generell studiekompetanse. 

Fagskole er en spennende mulighet for deg som ønsker å studere videre, og bygge på fagbrevet ditt. En fagskoleutdanning er en yrkesrettet vei, som baserer seg på kompetansen du allerede har tilegnet deg. Utdanningen er et fullverdig alternativ til høyskole- og universitetsutdanning. 

Ulemper: Må ta VG4 for å få studiekompetanse til å studere på høgskole og universitet, alternativt ta opp fag senere.

Interessert i fagskole? Hos Fagskolen i Viken kan du lese mer om hvilke utdanninger du kan velge

Fagbrev gir mange muligheter – både på skole og jobb 

Yrkesfag gir deg mange muligheter på vei inn i voksenlivet. Med dobbeltkompetanse får du ferdigheter og erfaring som gjør deg mer attraktiv på arbeidsmarkedet, det gir deg også arbeidserfaring som er svært verdifull når du skal søke jobb. Det er også flere forskjellige måter du kan gå videre med studiekompetanse hvis du ønsker det, blant annet via Y-veien eller VG4

Her kan du lese mer om alle mulighetene du får med fagbrev.

Interessert i å ta yrkesfag? Her kan du se en oversikt over lærefag fra OKViken.

 


Det nye service- og administrasjonsfaget

06 november 2024

Det som før het kontor- og administrasjonsfaget er nå service- og administrasjonsfaget. Dette er et fag som passer godt for deg som er ordentlig, nøyaktig og serviceinnstilt.

Lover og regler for lærlinger

08 oktober 2024

Som lærling befinner du deg midt i krysningspunktet mellom elev og arbeidstaker, og er dermed underlagt lovgiving både for skole og arbeid. Les mer her.

Blogg om din egen læretid

18 september 2024

Vi vil gjerne høre fra DEG som er lærling i en kommune i Akershus, Buskerud eller Østfold.

Gå til toppen