Drømmer du om å bli din egen sjef?

Det er mange som nok kunne tenke seg å være sin helt egen sjef. Tenk å våkne om morgenen og selv få bestemme hvordan dagen skal se ut, uten å måtte svare til noen andre. Drømmen om å være sin egen sjef er det mange som deler, og med yrkesfag er det flere måter denne drømmen kan realiseres på.

 

Drømmer du om å bli din egen sjef?

Mange yrkesfag kan for eksempel føre til mesterbrev, da kan du starte din egen bedrift. For andre yrkesfagutdannede, som for eksempel mediegrafikere, er det mange som starter enkeltmannsforetak og jobber som frilansere. 

Det er altså mange veier til å bli din egen sjef, men det er ikke alltid den enkleste veien. Du får selvsagt mye frihet over hvordan hverdagen skal se ut, men det krever også at du er villig til å legge ned mye arbeid og det kommer ikke uten risiko. 

Å bli sin egen sjef passer for deg som liker frihet, ønsker å styre sin egen hverdag og har rikelig med is i magen.

Vil du starte din egen bedrift?

Er du glad i å lage mat og kunne tenke deg å drive ditt eget cateringfirma? Kanskje planlegger du å ta yrkesfag i bilfaget, lette kjøretøy og ønsker å åpne ditt eget verksted i fremtiden? Eller kanskje har du grønne fingre og ønsker å åpne din egen blomsterbutikk eller gartneri? 

Uansett hva slags forretningside du har i tankene er det i hovedsak fire forskjellige typer bedrifter du kan starte:

  • Enkeltpersonforetak: Et enkeltpersonforetak eies og registreres av én person. Som eier kan du ikke være ansatt i foretaket, men du kan derimot ansatte andre.
  • Aksjeselskap: I et aksjeselskap er det et styre som representerer selskapet og det må ha en aksjekapital på minst 30 000 kroner. I motsetning til et enkeltpersonforetak har man et begrenset personlig ansvar, men det er også en god del dokumenter og formaliteter som må være på plass, så det er anbefalt å søke juridisk hjelp før man oppretter et aksjeselskap.
  • Ansvarlig selskap: Du kan enten opprette et ansvarlig selskap (ANS) eller et ansvarlig selskap med delt ansvar (DA). Det som kjennetegnet akkurat denne modellen er at det er mer enn én eier.
  • Stiftelse: En stiftelse skal være til gode for ideelle, humanitære eller sosiale formål og må ha en grunnkapital på minst 100 000 kroner.

Mesterbrev gir kompetanse i bedriftsledelse og økonomi

Det er ikke bare-bare å starte sin egen bedrift, det krever en del kunnskap om økonomi og ledelse. Med et mesterbrev viser du ikke bare at du har oppnådd den høyeste graden innen ditt fagfelt, det er også en mulighet til å få kompetanse innen bedriftsledelse og økonomi. 

Her kan du lese mer om mesterbrev, og du finner mer informasjon om mesterbrev på mesterbrev.no.

Hvordan er det egentlig å være sin egen sjef?

Det krever en del å være sin egen sjef. For å få regnskapet til å gå opp må du virkelig stå på og jobbe hardt, og du kan også miste enkelte rettigheter når du ikke er ansatt i en bedrift. Så det er viktig å sette seg inn i akkurat hva som må til for å lykkes.

Les flere innlegg om spennende yrkesfag og ulike yrkesveier på vår blogg.


Derfor skal du velge helsefag

20 mars 2024

Er du glad i mennesker og bryr deg om at andre skal ha det bra? Da er kanskje helsefag noe for deg! Her kan du lese om hvorfor du skal velge helsefag.

Arbeidsoppgaver som byggdrifter

06 desember 2023

Er byggdrifteryrket interessant for deg? her får du innsikt i hvilke arbeidsoppgaver en byggdrifter har her.

Gå til toppen