Mobilbruk i arbeidstiden - nyttig verktøy eller tidstyv?

Mobilbruk i arbeidstiden - nyttig verktøy eller tidstyv?

Mobiltelefonen har blitt et viktig verktøy for mange på arbeidsplassen. Den kan brukes til å ringe for å snakke med kunder, legge til påminnelser i kalenderen, ta notater og holde kontakten med kollegaene dine uansett om du har hjemmekontor eller er på kontoret. Men det er også en stor kilde til distraksjon. Nyhetsbildet blir stadig dekket av artikler om hvordan folk blir mer og mer avhengig av mobilen, som denne artikkelen fra forskning.no som forteller at mange blir engstelige og kan oppleve angst uten mobiltelefonen tilgjengelig.

 

Da er det ikke rart at noen arbeidsgivere er skeptiske til bruken av telefon på jobb. Er det et nyttig verktøy, eller er det en tidstyv som ansatte rett og slett ikke klarer å legge fra seg, fordi de hele tiden må være påkoblet? Det kan være lurt å tenke over hvordan man bruker telefonen på jobb, for eksempel ved å notere alle gangene du bruker mobilen til andre ting enn arbeidsoppgaver. Det kan være oftere enn du kanskje er klar over.

 

Må jeg bruke min privattelefon på jobb?

 

Det er ikke alle som føler seg komfortabel med å bruke sin egen private telefon på jobb, og det kan også være en god ide å ha en egen jobbtelefon. Da er det enklere å skille mellom tiden du er på jobb og fritiden din. Arbeidsgiver kan heller ikke kreve at du bruker din egen telefon i jobbsammenheng. Hvis bruk av telefon er ansett som en del av arbeidsoppgavene dine skal arbeidsgiver enten stille en telefon til din disposisjon, eller eventuelt kompensere for bruk av privat mobiltelefon. Hvis du skal bruke privat telefon på jobb er det viktig at det ligger et rammeverk bak som beskriver regler og kompensering for privat telefonbruk.

 

Kan arbeidsgiver bestemme over mobilbruken min i arbeidstiden?

 

Det står ingenting i arbeidsmiljøloven om bruk av privat mobiltelefon i arbeidstiden, så der står hver individuell arbeidsgiver fritt til å legge sine egne regler og rutiner rundt mobilbruk. Det betyr at arbeidsgiver kan kreve at du legger fra deg mobilen, eventuelt låser den inn i et skap mens du er på jobb. Hvor strengt det skal være rundt bruk av mobiltelefon eller bruk av sosiale medier i arbeidstiden er altså opp til arbeidsgiveren din, de betaler jo tross alt for tiden din, ikke for at du skal være på tik-tok eller snappe med venner.
Lurer du på noe om læretid eller dine rettigheter som lærling? Vi har dekket det meste på vår blogg, les mer her.


Derfor skal du velge helsefag

20 mars 2024

Er du glad i mennesker og bryr deg om at andre skal ha det bra? Da er kanskje helsefag noe for deg! Her kan du lese om hvorfor du skal velge helsefag.

Arbeidsoppgaver som byggdrifter

06 desember 2023

Er byggdrifteryrket interessant for deg? her får du innsikt i hvilke arbeidsoppgaver en byggdrifter har her.

Gå til toppen