Yrkesfag eller studiespesialisering?
Er du tiendeklassing og lurer på hva du skal velge til neste år? Studiespesialiserende er kanskje det vanligste – men er det rett for deg?
Simen Green er 19 år og er lærling i Sigdal kommune. Han går sitt siste år i lære, og er for tiden hos hjemmesykepleien i Sigdal.
Læretiden for en lærling i helsearbeiderfaget deles opp i tre. Simen var først åtte måneder på sykehjem, nå er han i hjemmesykepleien, før læretiden avsluttes med åtte måneders arbeid med psykisk utviklingshemmede.
Simen søkte seg inn på helse- og oppvekstfag på videregående fordi planen var å jobbe i barnehage. I løpet av Vg1 hadde han praksis både i barnehage og eldreomsorgen, og fant ut at han likte eldreomsorgen best. Andre året søkte han seg derfor inn på helsearbeiderfaget, for så å kunne gå ut i lære.
- Jeg hadde aldri jobbet i eldreomsorgen før, men når jeg prøvde det fant jeg ut at jeg likte det veldig godt, så da ble det sånn, forteller Simen.
Halvparten av arbeidet er selvstendig, og resten av tiden er han med andre på jobb. De selvstendige vaktene har han i omsorgsboliger, mens resten av tiden er han ute hos brukere som får tjenester fra hjemmesykepleien i Sigdal kommune.
- Når jeg er med en annen på vakt får jeg stort sett alltid prøve å gjøre ting selv. Det går mye i dosettlegging, sårstell og tilsyn.
Simen forteller at han trives godt på jobben.
- Det er veldig godt miljø her i Sigdal, ingen sure miner. Man blir veldig godt tatt hånd om som lærling, sier han
Han trives godt som lærling, og mener det er mange fordeler.
- Man får jo lært seg ting i praksis, og lærer gjennom praktisk arbeid, fremfor teori. Dette er jo nytt i år, men noen steder slipper man påbygg for å komme inn på sykepleien. Da er det mye bedre å gå i lære i to år, fremfor ett års påbygg. Også er det jo veldig kjekt å ha en fast inntekt da, legger han til.
- Ingen dager på jobben er like, men vi starter ofte dagen med rapport fra halv åtte til åtte. Om jeg skal i hjemmesykepleien blir jeg med noen av de andre ut på en av de fire sonene vi har her i Sigdal. Da starter ofte dagen med strømper og morgenstell, og resten av dagen går med til sårskift og andre typer oppgaver.
Simen avslutter med å fortelle at det å jobbe i eldreomsorgen er en givende jobb.
Har du spørsmål til OKViken? Kontakt oss her!
Er du tiendeklassing og lurer på hva du skal velge til neste år? Studiespesialiserende er kanskje det vanligste – men er det rett for deg?
Hverdagen til en anleggsgartner er variert, og som anleggsgartner vil du jobbe på mange forskjellige steder for alle mulige typer virksomheter.
Det er nesten ingen industrier som ikke har noe behov for en automatiker og som automatiker vil hverdagen være spennende og variert. Les mer.