Derfor må du dokumentere læretiden
Når du er lærling og utplassert i en lærebedrift, er det en del av opplæringen og arbeidet å dokumentere arbeidshverdagen din. Les mer her.
Vaktmester er en svært variert og givende jobb. Du sørger for at brukerne av bygg får en velfungerende hverdag, og er den første som kontaktes om noe er galt eller går i stykker.
Navnet «vaktmester» er de siste årene blitt byttet ut med «byggdrifter». Dette er et ord som enda bedre dekker det jobben går ut på; nemlig å drifte bygg.
For å ta fagbrev som byggdrifter søker du deg inn på Vg1 Bygg- og anleggsteknikk når du skal starte på videregående. År to går du ut i lære som byggdrifter, og jobber som lærling i tre år. Du søker deg inn på videregående innen 1. mars hvert år på vigo.no. Du må også huske å registrere deg som lærling på samme nettside innen fristen.
Når du har registrert deg som lærling registreres søknaden hos fylkeskommunen, og de blir oversendt til oss i KOB eller andre opplæringskontor dersom du ikke bor i Buskerud. Her kan du lese mer om søknadsprosessen og hvordan den foregår.
Her kan du lese mer om hva du lærer mens du utdanner deg til byggdrifter.
Om du ønsker å bli lærling i byggdrifterfaget går du ett år på skole, før du er lærling i tre år. Læretiden avsluttes med fagprøven, hvor du får fagbrevet når du består. Etter å ha tatt fagprøven har du rett til å kunne ta ett år påbygg Vg4 for å få generell studiekompetanse. Dette gir deg muligheten til å ta en høyere utdanning senere.
Les mer: Slik foregår fagprøven for byggdriftere
Både under tiden på videregående og mens du er i lære får du god innsikt i temaer som:
Les mer: Dette må du kunne som byggdrifter
Kontakt OKViken og vi vil hjelpe deg og besvare dine spørsmål. Ta kontakt med oss her.
Hvis du er nysgjerrig på hvordan det er å være lærling som byggdrifter, kan du lese om Per Andre som er lærling på Åssiden videregående skole her.
Når du er lærling og utplassert i en lærebedrift, er det en del av opplæringen og arbeidet å dokumentere arbeidshverdagen din. Les mer her.
Om du har valgt feil utdanningsprogram på videregående kan du ombestemme deg frem til og med 31 oktober. Hva med å bytte til yrkesfag, eller gå i lære?
Les mer om dine rettigheter her. Les om ferie, feriepenger, arbeidsavtale og hvilke arbeidstider som gjelder.