Per Andre er lærling i byggdrifterfaget

Per Andre er lærling i byggdrifterfaget

Per Andre Karlsen er 21 år gammel og lærling i byggdrifterfaget i Buskerud fylkeskommune Eiendom, avdeling Åssiden videregående skole. Han har vært lærling i halvannet år, og har 8 måneder igjen før han skal ta fagbrevet.

Per Andre gikk Vg1 Bygg- og anleggsteknikk og planen var å bli tømrer. Han gikk videre til Vg2 Byggteknikk før han prøvde seg noen måneder som tømrerlærling.

Han ombestemte seg etter hvert, og bestemte seg for å søke læreplass som byggdrifter i stedet. Han oppsøkte arbeidsplasser selv, og gikk på intervju. Til slutt endte han opp på Åssiden Videregående skole.

Ansvar for et eget bygg

Per Andres faglige leder, Geir Morten Klype forteller at Per Andre har kommet såpass langt, at han blir sett på som en ressursperson på skolen, og har ansvar for egne oppgaver han blir tildelt.

- Nå skal han også få et eget bygg han skal ha ansvar for, forteller hans faglige leder.

Per Andre får ansvaret for bygget for elektrofag og automasjon, og det er i det bygget fyrsentralen står.

- Det blir spennende å få ansvar for mitt eget bygg, det blir mye mer for meg å holde fingrene i.

- Føler jeg begynner å kunne det

- Jeg trives godt her, det er en bra gjeng her på Åssiden. Jeg har lært mye, og føler jeg har begynt å kunne det.

Hvordan ser en vanlig dag ut når man er på jobb som byggdrifterlærling?

- Nå på vinteren så starter ofte en vanlig dag med å måke snø til rundt klokka 09. Så utfører man oppgaver som kommer inn på helpdesken. Det kan være alt som inngår i tjenesteleveranseavtalen, ting som lys, flyttejobber, tavler, sette ting på lager, justere SD-anlegg om det er for kaldt eller varmt, dårlig luft, gi ut nøkkelkort;  - ja, mye forskjellig.

Etter fagprøven håper Per Andre han kan bli på Åssiden vgs.

Byggdrifterfaget er ikke for alle

Kan du anbefale byggdrifterfaget til andre?

- Det kommer litt an på hva man liker å gjøre. Man må være klar over at det innebærer litt «drittarbeid» som feiing og sjauing. Det er ikke for alle, og man må ha en viss sosial kompetanse for å snakke med brukere. Du må kunne kommunisere godt med de du jobber med, og de du skal hjelpe, avslutter Karlsen.

Har du spørsmål til OKViken? Kontakt oss her!


Lover og regler for lærlinger

08 oktober 2024

Som lærling befinner du deg midt i krysningspunktet mellom elev og arbeidstaker, og er dermed underlagt lovgiving både for skole og arbeid. Les mer her.

Blogg om din egen læretid

18 september 2024

Vi vil gjerne høre fra DEG som er lærling i en kommune i Akershus, Buskerud eller Østfold.

Yrkesfagene det er stor etterspørsel etter

11 september 2024

Velger du å ta fagbrev har du mange muligheter, og kan begynne å tjene penger allerede på videregående. Disse lærlingene er det stor etterspørsel etter.

Gå til toppen