Derfor må du dokumentere læretiden
Når du er lærling og utplassert i en lærebedrift, er det en del av opplæringen og arbeidet å dokumentere arbeidshverdagen din. Les mer her.
Byggdrifterfaget er en videreutvikling av vaktmesteryrket. Moderne byggemetoder og komplekse tekniske løsninger gjør byggdrifterfaget spennende og krevende. Utdanningen tar til sammen fire år og er delt opp slik: ett år med opplæring på skole og tre år med opplæring i bedrift. For å starte på Vg1 Bygg- og anleggsteknikk må man søke om dette i 10. klasse på ungdomsskolen.
Faget er satt sammen av to hovedområder:
Les mer om byggdrifterfaget her.
Drift og vedlikehold gir kunnskap om drift, kontroll og ettersyn av bygninger, VVS-installasjoner, elkraftinstallasjoner, tele- og automatiseringsinstallasjoner av andre innendørs og utendørs installasjoner. Man lærer om energiovervåkning, økonomisering og avfallshåndtering, i tillegg til at man blir kjent med programmer for forvaltning, drift, vedlikehold og sentral driftskontroll. Dette kalles for FDV- og SD-programmer.
Les mer om Per Andre som er lærling i Byggdrifterfaget.
Bransjelære er en gjennomgang av kunnskaps- og ferdighetsområdene byggdrifteren må ha for å løse drifts- og vedlikeholdsoppgaver. Dette er blant annet lover, forskrifter og standarder innen bygg, funksjonsbeskrivelser, tegninger og FDV-dokumentasjon. Sikkerhet, helse og velvære rundt byggets installasjoner, og kommunikasjon er også viktige deler av denne hovedgruppen.
Etter endt utdanning skal du opp til fagprøven. Denne utføres tidligst tre måneder før eller senest tre måneder etter endt læretid. Fagprøven utføres normalt over 2-4 dager, hvor du gjennomfører en oppgave fra planlegging, til utførelse og evaluering av utførelsen.
Har du noen andre spørsmål angående byggdrifterfaget kan du ta kontakt her.
Når du er lærling og utplassert i en lærebedrift, er det en del av opplæringen og arbeidet å dokumentere arbeidshverdagen din. Les mer her.
Om du har valgt feil utdanningsprogram på videregående kan du ombestemme deg frem til og med 31 oktober. Hva med å bytte til yrkesfag, eller gå i lære?
Les mer om dine rettigheter her. Les om ferie, feriepenger, arbeidsavtale og hvilke arbeidstider som gjelder.