Kan jeg ta flere fagbrev?

Har du allerede vært lærling, fått fagbrev og lurer på om det går an å ta et fagbrev til? Fortvil ikke - dette er fullt mulig og faktisk ikke så uvanlig. Ofte vil tidligere lærlinger ta fagbrev nummer to i et fag som utfyller det første på en naturlig måte.

Kan jeg ta flere fagbrev?

Slik søker du læreplass

Selv om du har brukt opp ungdomsretten din, altså retten til videregående opplæring, kan du likevel bli lærling i et annet fag.

Læreplass kan du søke når som helst, og hvis du vet hvilken bedrift du ønsker praksis hos sender du CV og søknad direkte til dem.

Vet du hvilket fag du ønsker å lære, men er usikker på hva slags bedrift som kan egne seg, tar du kontakt med opplæringskontoret i din hjemkommune.

Husk også at du med ett fullført fagbrev fortsatt har rett til å ta et påbyggingsår for å få studiekompetanse. Denne retten beholder du til og med det året du fyller 24 år.

Les mer:

Læretida kan kortes ned

Hvis kompetansen du har fra det første fagbrevet delvis overlapper, eller ligner,  utdanningsløpet til fagbrev nummer to kan det være mulig å korte ned noe av læretida.

For at det skal skje må læretida i fagbrev to bygge på samme vg2, eller i det minste på samme vg1 som i fagbrev en. For å være helt sikker må du høre med fagopplæringen i hjemfylket ditt - det er der det avgjøres hvor mye avkorting du kan få.

Kort sagt må erfaringen du allerede har være relevant for det nye faget, og dette påvirkes av hvilken skolebakgrunn, lærlingpraksis og eventuell jobberfaring du har fra før.

Les mer:

Spør oss!

Har du spørsmål om hva du skal gjøre etter fagbrevet eller hva du kan gjøre etter lærlingtiden? Ta kontakt med oss i OKViken, vi er her for å hjelpe deg!


Hvordan melde seg opp til fagprøve

21 mai 2024

De aller fleste lærlinger slipper å bekymre seg for oppmelding til fagprøven. Les mer om rutiner rundt oppmelding til avsluttende prøve her.

Gå til toppen