Lover og regler for lærlinger
Som lærling befinner du deg midt i krysningspunktet mellom elev og arbeidstaker, og er dermed underlagt lovgiving både for skole og arbeid. Les mer her.
Skal du søke læreplass? I denne posten forteller vi deg hvordan du går frem, og om ting som er viktig å vite.
Skal du søke læreplass? Her forteller vi deg hvordan du går frem, og om ting som er viktig å vite.
Ønsker du å bli lærling, må du registrere søknaden din hos vigo.no før 1. mars. For enkelte er fristen 1. februar, se om det gjelder deg her.
Start jakten på en læreplass tidlig. Jo før du starter, jo større er sjansen for at du får plass. Har du hatt utplassering i en bedrift du har trivdes i, - spør gjerne der!
På utdanning.no sin yrkesoversikt kan du søke opp yrket du er interessert i, og velge «Bedrifter og opplæringskontor» i menyen på toppen. Der får du en oversikt over ditt opplæringskontor, hvor mange læreplasser som er tilgjengelige, og hvilke lærebedrifter du kan søke hos.
Vi i OKViken, fagopplæringskontoret eller utdanningsavdelingen i ditt fylke, kan også hjelpe deg med å komme i kontakt med bedrifter du kan søke hos.
Når du skal søke læreplass må du skrive en søknad, med CV, hvor du forteller litt om deg selv, dine styrker og hvorfor du søker læreplass hos bedriften. Følg gjerne opp søknaden din, om du ikke hører fra bedriften. Engasjement og entusiasme skader aldri når man søker jobb.
Gratulerer, da er du ett steg nærmere å få læreplass. I denne artikkelen har vi skrevet noen gode tips til deg som skal på intervju for læreplass, kanskje det er ditt første jobbintervju også?
Om du mot formodning ikke får læreplass, har du krav på et alternativt opplæringsopplegg. Dersom du ikke får tilbud i bedrift, vil du få tilbud om opplæring i skole. Du kan også velge å ta et hvileår, å bruke tiden på å jobbe eller skaffe deg en læreplass.
Om du takker nei til et tilbud om læreplass som du har blitt formidlet av fylkeskommunen, mister du retten på et nytt tilbud samme skoleår.
Om du får jobb i en bedrift som ikke er godkjent lærebedrift, må bedriften kontakte fylkeskommunen og søke. Går dette i orden, kan du jobbe der i læretiden din.
Har du andre spørsmål om læreplass? Ta kontakt med oss i OKViken, vi hjelper deg gjerne.
Som lærling befinner du deg midt i krysningspunktet mellom elev og arbeidstaker, og er dermed underlagt lovgiving både for skole og arbeid. Les mer her.
Vi vil gjerne høre fra DEG som er lærling i en kommune i Akershus, Buskerud eller Østfold.
Velger du å ta fagbrev har du mange muligheter, og kan begynne å tjene penger allerede på videregående. Disse lærlingene er det stor etterspørsel etter.