Dette må du vite når du skal finne læreplass

Skal du søke læreplass? I denne posten forteller vi deg hvordan du går frem, og om ting som er viktig å vite.

Dette må du vite når du skal finne læreplass

Skal du søke læreplass? Her forteller vi deg hvordan du går frem, og om ting som er viktig å vite.

Søk tidlig!

Ønsker du å bli lærling, må du registrere søknaden din hos vigo.no før 1. mars. For enkelte er fristen 1. februar, se om det gjelder deg her.

Start jakten på en læreplass tidlig. Jo før du starter, jo større er sjansen for at du får plass. Har du hatt utplassering i en bedrift du har trivdes i, - spør gjerne der!

Slik finner du læreplasser

utdanning.no sin yrkesoversikt kan du søke opp yrket du er interessert i, og velge «Bedrifter og opplæringskontor» i menyen på toppen. Der får du en oversikt over ditt opplæringskontor, hvor mange læreplasser som er tilgjengelige, og hvilke lærebedrifter du kan søke hos.

Vi i OKViken, fagopplæringskontoret eller utdanningsavdelingen i ditt fylke, kan også hjelpe deg med å komme i kontakt med bedrifter du kan søke hos.

Utdanning.no har laget en video som viser hvordan du går frem for å finne aktuelle læreplasser i ditt fylke.

Skriv en søknad

Når du skal søke læreplass må du skrive en søknad, med CV, hvor du forteller litt om deg selv, dine styrker og hvorfor du søker læreplass hos bedriften. Følg gjerne opp søknaden din, om du ikke hører fra bedriften. Engasjement og entusiasme skader aldri når man søker jobb.

Hjelp, jeg er blitt innkalt på intervju!

Gratulerer, da er du ett steg nærmere å få læreplass. I denne artikkelen har vi skrevet noen gode tips til deg som skal på intervju for læreplass, kanskje det er ditt første jobbintervju også?

Hva skjer om jeg ikke får læreplass?

Om du mot formodning ikke får læreplass, har du krav på et alternativt opplæringsopplegg. Dersom du ikke får tilbud i bedrift, vil du få tilbud om opplæring i skole. Du kan også velge å ta et hvileår, å bruke tiden på å jobbe eller skaffe deg en læreplass.

Om du takker nei til et tilbud om læreplass som du har blitt formidlet av fylkeskommunen, mister du retten på et nytt tilbud samme skoleår.

Jeg vil gå i lære hos en bedrift som ikke er godkjent

Om du får jobb i en bedrift som ikke er godkjent lærebedrift, må bedriften kontakte fylkeskommunen og søke. Går dette i orden, kan du jobbe der i læretiden din.

Har du andre spørsmål om læreplass? Ta kontakt med oss i OKViken, vi hjelper deg gjerne.


Hvordan melde seg opp til fagprøve

21 mai 2024

De aller fleste lærlinger slipper å bekymre seg for oppmelding til fagprøven. Les mer om rutiner rundt oppmelding til avsluttende prøve her.

Gå til toppen