Hva betyr taushetsplikt for en helsefagarbeider?
Som helsefagarbeiderlærling og offentlig ansatt har du taushetsplikt overfor brukere og bedriften du jobber for.
Selv om man søker læreplass via vigo.no, får du ikke automatisk tildelt en læreplass på samme måte som en skoleplass. Du må må selv være aktiv, og oppsøke de bedriftene du ønsker å gå i lære hos.
Det er bedriften som bestemmer hvem de skal ta inn som lærling, og det kan være mange om beinet.
Vi anbefaler alle å ta personlig kontakt med bedriftene de ønsker å jobbe i. Møt gjerne opp, eller ring den du tror har ansvaret for dette. Jo tidligere du tar kontakt, desto større er sjansene dine.
Mange 17-18 åringer som skal ut i lære mangler arbeidserfaring og har heller ikke søkt jobb før. Du starter alltid med å skrive en god søknad og CV.
En søknad er som et personlig brev, med litt informasjon om deg selv og hvorfor du ønsker å jobbe i den aktuelle bedriften.
Det finnes en formell form på søknadsbrev, som de aller fleste pleier å følge: Først setter kontaktinformasjonen din med navn og adresse, øverst til venstre på brevet.
Under skriver du mottakers adresse og eventuelt kontaktperson om du vet hvem dette er. Øverst til høyre kan du oppgi dato. Et kjapt Google-søk vil raskt vise deg hvordan dokumentet bør se ut.
Å skrive en god søknad kan være vanskelig. På få linjer skal du selge inn deg selv, skrive om motivasjonen din og hvorfor du ønsker læreplass i nettopp denne bedriften.
I søknaden bør du skrive kort om deg selv, om motivasjonen for yrkesvalget ditt og hvorfor du ønsker læreplass i bedriften du søker til. Skriv gjerne litt om hva du kan tilføre bedriften, og hvorfor bedriften bør velge nettopp deg.
Det er viktig at du får frem hva du kan bidra med på arbeidsplassen, og hvordan du skal gjøre det. Husk at arbeidsgivere ønsker motiverte ansatte som er oppriktig interesserte i jobben.
Det er fortsatt mest vanlig å levere søknad per papir, og ikke som epost. Ønsker bedriften en epost kan du lagre søknaden som PDF og legge ved som et vedlegg.
Du kan også skrive kort om hvilke erfaringer du har. Har du lite eller ingen arbeidserfaring fra tidligere kan du skrive om hobbyer, interesser eller verv du har hatt som du tror kan være relevant i jobben. Men husk at denne informasjonen også vil fremgå av CVen du legger ved, så hold det kort.
Å oppsummere alle dine personlige egenskaper kan være litt kjedelig lesing, så sett de gjerne inn i en sammenheng.
For eksempel: Mine lærere og tidligere arbeidsgivere beskriver meg som effektiv og engasjert, dette er egenskaper jeg tror vil komme til nytte i jobben som lærling hos.... .
Har du mye fravær på vitnemålet kan det noen ganger være lurt å forklare årsaken til fraværet. Kan du dokumentere årsaken, kan dette gjerne legges ved.
Du er mest sannsynlig ikke alene om å søke jobb hos den aktuelle bedriften. Bruk derfor ekstra god tid på å skrive en gjennomført søknad, og få noen til å lese over når du er ferdig. Skrivefeil og slurv kan gi et dårlig inntrykk.
CV står for curriculum vitae. Dette er en punktvis oppsummering av hva du har gjort i arbeidslivet, hvilken skole du har gått på og andre relevante ting.
CVen skal gi den som leser et inntrykk av hvilken erfaring du har opparbeidet deg, og informasjonen skal være ryddig oversiktlig presentert.
Om
Som helsefagarbeiderlærling og offentlig ansatt har du taushetsplikt overfor brukere og bedriften du jobber for.
Vil du jobbe med noe som gir deg en meningsfull hverdag? Da er det mange yrkesfag å velge mellom. Les om yrkesfagene som gir en meningsfull hverdag her.
Det som før het kontor- og administrasjonsfaget er nå service- og administrasjonsfaget. Dette er et fag som passer godt for deg som er ordentlig, nøyaktig og serviceinnstilt.