Lover og regler for lærlinger
Som lærling befinner du deg midt i krysningspunktet mellom elev og arbeidstaker, og er dermed underlagt lovgiving både for skole og arbeid. Les mer her.
Arbeidsmarkedet forandrer seg stadig. Tiden da man startet i jobb rett ut av videregående og arbeidet seg oppover til man etter flere år endelig pensjonerte seg med en gullklokke for tro tjeneste, er forbi. I det moderne arbeidsmarkedet er behovet for overførbare ferdigheter noe mange bedrifter og andre virksomheter verdsetter.
Mange i ansettelsesprosessen ser ikke bare etter tidligere erfaring og universitetsgrad, men etter personlige egenskaper og ting som sosiale ferdigheter, serviceinnstilling og datakunnskaper. Hvis du skal søke deg inn på yrkesfag og ønsker å få overførbare ferdigheter er det flere noen fag du kanskje bør vurdere.
Sosiale ferdigheter, serviceinnstilling, kundebehandling, markedsføring, varebehandling og regnskapsføring er alle viktige egenskaper som det er bruk for i mange forskjellige næringer. Og det er også nettopp disse tingene du lærer som elev ved salgsfaget. Salgsfaget hovedkomponenter er:
Her kan du lese mer om salgsfaget.
I servitørfaget lærer du mye mer enn bare om hvordan du kan servere god mat på spisesteder og barer. Noe av det viktigste du lærer i servitørfaget er formuleringsevne og gode kunderelasjoner, det er ting som mange bransjer ser etter. Du lærer også en god del om matproduksjon, varebehandling, ressursforbruk og hvordan du best mulig behandler råvarer for å forhindre svinn. Du vil også lære om bærekraft og hvordan du opprettholde god hygiene. Samtidig lærer du også å samarbeide med andre, og å handle raskt og tenke på beina. Mange bruker servitørfaget som et springbrett inn til andre roller i hotell- og restaurantbransjen. Dette er et yrke med mange overførbare ferdigheter som mange forskjellige bransjer og industrier har bruk for.
Les mer: Vil du jobbe i restaurantbransjen?
Vi lever i en svært så teknologisk tidsalder, og god forståelse for massekommunikasjon og gode dataferdigheter blir stadig viktigere. Det er få industrier som ikke har bruk folk med gode IKT-kunnskaper. Og det er nettopp disse ferdighetene du får når du tar service- og administrasjonsfaget. Samtidig lærer du også viktige ferdigheter som budsjettering, formidling og kommunikasjon. Med fagbrev i service- og administrasjonsfaget kan du jobbe på mange forskjellige steder, for eksempel resepsjon på et hotell eller i administrasjonen til en bedrift.
Les mer: Bli lærling i service- og administrasjonsfaget
På vår blogg har vi skrevet mange innlegg om ulike lærefag og smarte yrkesveier. Ta en titt her.
Som lærling befinner du deg midt i krysningspunktet mellom elev og arbeidstaker, og er dermed underlagt lovgiving både for skole og arbeid. Les mer her.
Vi vil gjerne høre fra DEG som er lærling i en kommune i Akershus, Buskerud eller Østfold.
Velger du å ta fagbrev har du mange muligheter, og kan begynne å tjene penger allerede på videregående. Disse lærlingene er det stor etterspørsel etter.