Yrkesfagene med overførbare ferdigheter

Arbeidsmarkedet forandrer seg stadig. Tiden da man startet i jobb rett ut av videregående og arbeidet seg oppover til man etter flere år endelig pensjonerte seg med en gullklokke for tro tjeneste, er forbi. I det moderne arbeidsmarkedet er behovet for overførbare ferdigheter noe mange bedrifter og andre virksomheter verdsetter.

Yrkesfagene med overførbare ferdigheter

Mange i ansettelsesprosessen ser ikke bare etter tidligere erfaring og universitetsgrad, men etter personlige egenskaper og ting som sosiale ferdigheter, serviceinnstilling og datakunnskaper. Hvis du skal søke deg inn på yrkesfag og ønsker å få overførbare ferdigheter er det flere noen fag du kanskje bør vurdere.

Salgsfaget

Sosiale ferdigheter, serviceinnstilling, kundebehandling, markedsføring, varebehandling og regnskapsføring er alle viktige egenskaper som det er bruk for i mange forskjellige næringer. Og det er også nettopp disse tingene du lærer som elev ved salgsfaget. Salgsfaget hovedkomponenter er:

  • Salg og oppfølging: Her lærer du planlegging av salg og markedsføring. I tillegg lærer du om lønnsomhet, service, samt behandling av penger og dokumenter.
  • Salgsforberedelse: Denne delen handler i stor grad om hvordan du samler inn informasjon og hvordan du kan bruke informasjonen til markedsaktiviteter. I tillegg lærer du om internkontroll og IKT-verktøy.

Her kan du lese mer om salgsfaget.

Servitørfaget

I servitørfaget lærer du mye mer enn bare om hvordan du kan servere god mat på spisesteder og barer. Noe av det viktigste du lærer i servitørfaget er formuleringsevne og gode kunderelasjoner, det er ting som mange bransjer ser etter. Du lærer også en god del om matproduksjon, varebehandling, ressursforbruk og hvordan du best mulig behandler råvarer for å forhindre svinn. Du vil også lære om bærekraft og hvordan du opprettholde god hygiene. Samtidig lærer du også å samarbeide med andre, og å handle raskt og tenke på beina. Mange bruker servitørfaget som et springbrett inn til andre roller i hotell- og restaurantbransjen. Dette er et yrke med mange overførbare ferdigheter som mange forskjellige bransjer og industrier har bruk for.

Les mer: Vil du jobbe i restaurantbransjen?

Service- og administrasjonsfaget

Vi lever i en svært så teknologisk tidsalder, og god forståelse for massekommunikasjon og gode dataferdigheter blir stadig viktigere. Det er få industrier som ikke har bruk folk med gode IKT-kunnskaper. Og det er nettopp disse ferdighetene du får når du tar service- og administrasjonsfaget. Samtidig lærer du også viktige ferdigheter som budsjettering, formidling og kommunikasjon. Med fagbrev i service- og administrasjonsfaget kan du jobbe på mange forskjellige steder, for eksempel resepsjon på et hotell eller i administrasjonen til en bedrift.

Les mer: Bli lærling i service- og administrasjonsfaget

Interessert i å lære mer? 

På vår blogg har vi skrevet mange innlegg om ulike lærefag og smarte yrkesveier. Ta en titt her

 


Derfor må du dokumentere læretiden

17 september 2023

Når du er lærling og utplassert i en lærebedrift, er det en del av opplæringen og arbeidet å dokumentere arbeidshverdagen din. Les mer her.

Det er ikke for sent å ombestemme seg

10 september 2023

Om du har valgt feil utdanningsprogram på videregående kan du ombestemme deg frem til og med 31 oktober. Hva med å bytte til yrkesfag, eller gå i lære?

Gå til toppen