Vil du bli en «mann i helse»?
Ta fagbrev som helsefagarbeider og bli attraktiv på arbeidsmarkedet. Les om «Menn i helse» her.
Fagprøven er din avsluttende «eksamen» når læretiden er over. Fagprøven er en praktisk prøve på dine kunnskaper, holdninger og ferdigheter. Når du tar fagprøven skal du bevise at du kan planlegge og forstår hensikten med arbeidet ditt. Når du består fagprøven, får du utstedt fagbrevet som er ditt endelige bevis på din utdanning og yrkestittel.
Her har vi oppsummert de vanligste spørsmålene, og det viktigste du bør være klar over i forbindelse med fagprøven:
Du kan ta fagprøven tidligst tre måneder før eller senest tre måneder etter at du er ferdig som lærling.
Er du lærling hos OKViken, er det vi som melder deg opp.
Du har krav på å gjennomføre fagprøven på arbeidsplassen din, eller der du har tilbragt den største delen av opplæringen.
Prøven foregår ofte fra 2 til 5 dager, men dette er avhengig av hvilket fag du går opp i. Prøvens lengde står dokumentert i læreplanen for faget.
Du skal kunne alle kompetansemålene i læreplanen for faget ditt. Du kan derfor få oppgaver som dreier seg rundt hvem som helst av dem. Arbeidsoppgavene skal reflektere kravene til faglig kompetanse.
Alle bøker og hjelpemidler som kandidaten har benyttet i læretiden kan brukes, også PC og samarbeid og hjelp fra kollegaer. Dokumentasjonen fra læretiden kan brukes under fagprøven, og kan være svært nyttig.
Bedriften har ansvaret for å stille med nødvendig arbeidsplass, materialer, redskaper og assistenthjelp til rådighet under prøven. Kandidaten må ikke overlates til seg selv, og må kunne få hjelp underveis. Forberedelsene skjer i samarbeid mellom kandidat og bedrift.
Ja, du kan det finnes ordninger for fagbrev som voksen. Dersom du allerede er i jobb kan kanskje ordningen Fagbrev på jobb passe for deg. Ja, du kan bli praksiskandidat. For å få fagbrev som praksiskandidat kreves det normalt fem års erfaring innen et fag, og du må bestå en tverrfaglig teorieksamen for praksiskandidater.
Kontakt fagopplæringskontoret i Viken, eller ditt fylke, for å få vurdert din realkompetanse.
Ta fagbrev som helsefagarbeider og bli attraktiv på arbeidsmarkedet. Les om «Menn i helse» her.
Les om Per Andre som er lærling i byggdrifterfaget på Åssiden videregående skole.
Som helsefagarbeiderlærling og offentlig ansatt har du taushetsplikt overfor brukere og bedriften du jobber for.