Hva betyr taushetsplikt for en helsefagarbeider?
Som helsefagarbeiderlærling og offentlig ansatt har du taushetsplikt overfor brukere og bedriften du jobber for.
Veien til læreplass og fagbrevet starter allerede når du går i tiende klasse på ungdomsskolen. Det er da du bestemmer deg for hvilken linje du vil gå på videregående. For å bli lærling må du gå et yrkesfaglig løp som fører til det yrket du ønsker å bli lærling i.
For å søke videregående opplæring må du legge inn ønskene dine på vigo.no innen 1. mars hvert år.
I Norge finnes det flere forskjellige yrkesfaglige utdanningsprogram, som igjen åpner en rekke muligheter:
De fleste yrkesfaglige løp innebærer at du går VG1 og VG2, før du får læreplass i bedrift. Det vanligste er å gå to år på skole og to år i lære, men noen yrkesfag skiller seg ut. Vil du for eksempel bli byggdrifter går du VG1 Bygg- og anleggsteknikk, og så tre år i lære.
Med mindre du skal i lære allerede etter ett år på videregående, har du frem til andre året på å bestemme deg for hvilken retning du vil ta. Alle de yrkesfaglige retningene har flere veier å velge mellom.
OKViken hjelper unge med å få læreplass i forskjellige kommuner i Viken, samt i fylkeskommunen. Vi bistår med læreplasser innen flere ulike retninger. Les mer om våre yrkesfag her.
Når du er ferdig med Vg1 og nærmer deg slutten på første halvår av Vg2 er det lurt å ta den endelige beslutningen på hvilket fag du ønsker å være lærling i. Man må registrere seg som lærling i Vigo innen 1. mars.
Du logger deg inn på vigo.no og fyller ut noen enkle steg. Søknaden din blir registrert hos fylkeskommunen, og karaktergrunnlaget ditt blir hentet opp. Husk å kommentere i merknadsfeltet dersom du har høyt fravær og en årsak til dette, samt om du ønsker deg en spesiell arbeidsgiver eller læreplass i en bestemt kommune.
Søknader behandles mellom mars og juni. Søknadene blir gått gjennom og kvalitetssikres, og oversendes til aktuelle kommuner. Mellom april og juni begynner intervjuprosessen og referanser blir oppringt. Ansettelsene skjer fortløpende i denne perioden.
Her kan du lese mer om hvordan du skriver søknad som lærling og her får du noen gode tips til hvordan du kan lykkes på jobbintervjuet.
Her kan du lese mer om lærlinger og læretid, om du har spørsmål om hvordan tiden fremover vil bli. Vi svarer blant annet på hva lærlinger tjener, om du har krav på ferie, hva du gjør om du blir syk og hvordan man kan ta fagbrev som voksen.
Har du flere spørsmål om å søke læreplass? Ta kontakt med oss i OKViken.
Som helsefagarbeiderlærling og offentlig ansatt har du taushetsplikt overfor brukere og bedriften du jobber for.
Vil du jobbe med noe som gir deg en meningsfull hverdag? Da er det mange yrkesfag å velge mellom. Les om yrkesfagene som gir en meningsfull hverdag her.
Det som før het kontor- og administrasjonsfaget er nå service- og administrasjonsfaget. Dette er et fag som passer godt for deg som er ordentlig, nøyaktig og serviceinnstilt.