Er du blitt innkalt til intervju for læreplass?

Er du blitt innkalt til intervju for læreplass?

Det er stor sjanse for at bedriften du har søkt ønsker å treffe deg til intervju. Kanskje har de fått flere søkere, og ønsker å velge den beste kandidaten.

Det er kanskje ditt aller første jobbintervju, og et intervju kan for de fleste være utrolig skummelt. Det kan føles nervøst å møte nye mennesker, samtidig som man helst vil vise seg fra sin beste side.

Med litt forberedelser, bør jobbintervjuet gå som en drøm.

Vis at du er interessert!

At bedriften kaller deg inn til intervju, betyr at de er interessert i deg, og vil vite mer om deg. Dette er din mulighet til å vise hvorfor du er rett for jobben, og å få vist frem dine sterke sider.

Forbered deg gjerne på forhånd, og øv på typiske spørsmål som kan dukke opp. Ved å ha pugget svarene blir du ikke tatt på sengen, og vil virke mer avslappet enn du kanskje er.

Typiske spørsmål som kan dukke opp er:

  • Kan du fortelle litt om deg selv?
  • Hvilke interesser har du?
  • Hva er dine sterke sider?
  • Hvorfor ønsker du denne jobben?
  • Hvilke kvaliteter har du som vil hjelpe deg i denne jobben?

Still forberedt!

Med enkle grep kan du virke både godt forberedt og profesjonell.

  • Gå inn på hjemmesiden til bedriften og les deg opp.
  • Forbered noen gode spørsmål. Dette viser interesse og initiativ.
  • Ta med kopi av karakterutskrifter, CV og attester, samt noe å notere på til intervjuet.
  • Har du hatt andre jobber eller verv, oppgi deres nummer som referanse. Avklar gjerne med personen først, sånn at de er klar over at noen ringer.

Under intervjuet

Det er noen nervepirrende minutter før intervjuet er i gang. Gjør deg selv en tjeneste ved å sjekke ut adressen på forhånd, og vær ute i god tid - så slipper du å stresse og gjøre situasjonen verre.

Husk at de aller fleste arbeidsgivere er vant til at kandidater er svært nervøse på et jobbintervju, og tar hensyn til dette. De vil deg bare vel, og stiller deg spørsmål for å hjelpe deg på traven om du står fast.

Sett mobilen på lydløs, og kle deg pent. Du trenger ikke å stille i dress eller penkjole, men en strøket skjorte er profesjonelt. En huskeregel er at man ikke skal bli husket for antrekket sitt - det være seg negativt eller positivt.

Sist men ikke minst, vær blid, positiv og presenter deg med et godt håndtrykk.

Lykke til!

Har du spørsmål til opplæringskontoret OKViken? Kontakt oss her!


Hvordan melde seg opp til fagprøve

21 mai 2024

De aller fleste lærlinger slipper å bekymre seg for oppmelding til fagprøven. Les mer om rutiner rundt oppmelding til avsluttende prøve her.

Gå til toppen