Rett til skoleplass hva betyr det?

Rett til skoleplass  hva betyr det?

Du har kanskje hørt at du har rett til skoleplass på videregående utdanning, men hva betyr egentlig det? 

I Norge har alle rett til en skoleplass, slik at de kan gå på videregående. Retten til videregående skole kalles ungdomsrett.

Les mer om hva ungdomsrett er her.

Ungdomsretten til skoleplass er gyldig ut skoleåret du fyller 24 år, og i denne perioden er du derfor en prioritert søker.

Selv om du har rett til en skoleplass etter å ha fullført grunnskolen, så er det ikke tvang å gå på videregående skole. Det er likevel sjelden at noen i dag ikke benytter seg av videregående skoletilbud, enten det er studieforberedende, yrkesfag, privatist-studier eller praksiskandidatordning. 

Videregående opplæring har blitt en standard del av skolegangen i Norge i dag, og ved å ha fullført videregående stiller du ofte sterkere i arbeidslivet både når det gjelder yrkesrettigheter, lønn og egen mestring.

Skoleplass på VGS betyr valgfrihet

En del av det å gå fra grunnskolen over til videregående er å velge utdannelse basert på dine interesser og ønsker for arbeidslivet. Du har mulighet til å velge studieforberedende programlinjer, eller yrkesrettet utdanning. 

Ved å velge yrkesfaglig utdannelse får du muligheten til å prøve ut arbeidet ditt praktisk i skolehverdagen. Du vil få arbeidsoppgaver som er knyttet opp mot yrket eller sektoren du vil jobbe i. Det er også mulig å være lærling, og få en ordentlig smakebit på hvordan arbeidslivet vil være i jobben du har valgt deg. 

Trykk her for å lese om 8 gode grunner til å velge fagbrev.

Hvis du er usikker på om du vil ta høyere utdanning eller ikke, er det ikke noe problem å kombinere yrkesfag og læretid med studieforberedende utdannelse. Vi anbefaler å velge VG4 med påbygg etter læretid, slik at du både kan ta fagbrev i tillegg til at du får studiekompetanse. 

Les mer om hvorfor Vg4 lønner seg her.

Benytt din rett til skoleplass!

Det er viktig å benytte seg av retten din til skoleplass mens du kan. Det kan spare deg for kostnader og tid. Vær klar over at selv om du er skolelei, eller er i en vanskelig situasjon som gjør det vanskelig å benytte seg av skoleplassen din, så har du rettigheter som elev. Både som elev, lærling og arbeidstaker har du krav på tilrettelegging og behovstilpasning for at du skal klare å gjennomføre utdannelsen din eller arbeidet ditt. 

Snakk med rådgiveren på opplæringskontoret, eller skolerådgiveren ved din videregående skole hvis du behøver hjelp med utdanningen din. 

Har du spørsmål om din rett til skoleplass, det å være lærling eller noe annet om yrkesfaglig utdannelse? Ta kontakt her, så hjelper vi deg.

 

 


Derfor skal du velge helsefag

20 mars 2024

Er du glad i mennesker og bryr deg om at andre skal ha det bra? Da er kanskje helsefag noe for deg! Her kan du lese om hvorfor du skal velge helsefag.

Arbeidsoppgaver som byggdrifter

06 desember 2023

Er byggdrifteryrket interessant for deg? her får du innsikt i hvilke arbeidsoppgaver en byggdrifter har her.

Gå til toppen