Derfor bør du gå Vg4

Derfor bør du gå Vg4

Med bestått fagbrev får du også retten til å ta det som kalles Vg4, og dermed kan du oppnå generell studiekompetanse i tillegg til yrkestittelen din. Dette vil gi deg alle rettigheter som følger med fagbrevet, samtidig som du har muligheten til å studere videre dersom du skulle ønske det. Har du bestemt deg for å ta påbygg i tillegg til fagbrevet? Sjansen er stor for at Vg4 vil være det beste valget for deg.

Hvem kan ta Vg4?

I utgangspunktet har alle som består fagprøven rett til å ta Vg4. Det foreligger et krav om at du starter på Vg4 påbygging senest det året du fyller 24 år. Du kan dermed fint jobbe noen år før du går tilbake på skolebenken, dersom du ønsker det.  

På Vg4 påbygg tar du kun fire fag: norsk, historie, naturfag og matematikk. Dette gir deg generell studiekompetanse på lik linje som om du skulle tatt påbygg rett etter Vg2. Dersom du av ulike årsaker har fritak for vurdering i ett av disse fire fagene, mister du dessverre retten til Vg4 påbygg.

Hvorfor vente med påbygging til etter læretiden?

For mange gir det kanskje mest mening å fullføre tiden på skolebenken før man begynner sin læretid. Har du allerede bestemt deg for å gå påbygg, kan Vg3 virke som det mest logiske steget etter at Vg2 er fullført. Mange er ikke klar over at de ved å gjøre det på denne måten, også bruker opp ungdomsretten sin. Det innebærer at du mister retten til ytterligere videregående opplæring, men også at det kan bli vanskeligere å finne læreplass senere.

Les mer: Bør jeg bli lærling eller ta påbygg først?

Russ i læretiden

Mange elever på yrkesfag velger Vg3 påbygg før læretiden fordi de ønsker å fullføre VGS med jevnaldrende og være russ med vennene sine. Det er imidlertid ingenting som hindrer deg i å være russ selv om du er lærling. Russefeiringen skjer på eget initiativ, så du kan helt enkelt bestille russeutstyr det året du ønsker å være russ og delta i feiringen.

Husk likevel på at det er forventet at du opptrer profesjonelt og ansvarlig som lærling og at du har forpliktelser overfor din arbeidsgiver. Selv om du deltar i russetidens festligheter må du møte opp på jobb og utføre oppgavene dine som normalt.

Hvordan søker jeg Vg4?

Så lenge du er kvalifisert for Vg4 ved å ha bestått fagprøven, søker du om studieplass på vigo.no. Frist for å søke er 1. mars.

Har du spørsmål om å ta påbygging etter fullført læretid? Kontakt oss så svarer vi på det du lurer på.

 


Hvordan melde seg opp til fagprøve

21 mai 2024

De aller fleste lærlinger slipper å bekymre seg for oppmelding til fagprøven. Les mer om rutiner rundt oppmelding til avsluttende prøve her.

Gå til toppen