Når hvert sekund teller - jobbene som redder liv

Når hvert sekund teller - jobbene som redder liv

Livet er uforutsigbart, og man vet aldri når ulykken inntreffer. Plutselig våkner du opp av brannalarmen som går, er vitne til en bilulykke eller ser noen som faller om på gaten. Da er det viktig å handle raskt og ringe nødnummeret.

Heldigvis er det folk på jobb hver eneste dag som jobber med å redde liv. Fra de som tar telefonen når noen ringer nødnummeret, til de som svarer og rykker ut, og ikke minst de som hjelper oss med å forebygge og forhindre skade. Vil du bli en av de?

Ambulansearbeider

Som ambulansearbeider er du den første på plass. Det er du som må utføre livreddende førstehjelp og du må kunne identifisere svikt i vitale organer. Du må også kunne vurdere alvorlighetsgrad og frakte pasienten til sykehuset.

En annen viktig del av arbeidet som ambulansearbeider er den menneskelige faktoren. Når noen er skadet opplever både den skadde og de rundt en stor følelsesmessig påkjenning og det kan føre til en panikksituasjon. Da er det viktig med en ambulansearbeider som kan betrygge, hjelpe og ta ansvar over situasjonen.

Høres dette ut som noe for deg? Bli lærling i ambulansefaget!

AMK-operatør

For at ambulansen skal komme seg til ulykkesstedet så raskt som mulig må det være noen som svarer på telefonen når man ringer etter hjelp. Det er jobben til en AMK-operatør. Du må kunne beholde roen og få viktig informasjon fra noen som kanskje er i panikk, og samtidig ha kontakt med ambulansepersonell slik at de vet hvor de skal og hvem som trenger hjelp. Som lærling i ambulansefaget blir du også kvalifisert til å jobbe som AMK-operatør på akuttmedisinsk kommunikasjonssentral.

Brannforebygger

Tall fra SSB, viser at det finnes 1,2 millioner boliger i Norge som fyrer med peis eller vedovn? Norge er et kaldt land nært arktisk og vedfyring er en viktig måte for oss å overleve så langt nord. Men det kommer ikke uten risiko.

Bare i 2020 døde 41 personer i husbrann i Norge. Hvert liv tapt i husbrann er et liv for mye. Som brannforebygger, tidligere kalt feier, utfører du livreddende arbeid ved å fjerne sotlag fra piper som kan samle seg opp og forårsake pipebrann, kartlegge rømningsveier, sjekke brannalarmer og informere om god brannsikkerhet.

Gjennom opplæringskontoret OKViken kan du få læreplass i både ambulansefaget og brannforebyggerfaget. Vi formidler læreplasser i hele Viken fylke, se hvilke fag vi tilbyr her


Derfor må du dokumentere læretiden

17 september 2023

Når du er lærling og utplassert i en lærebedrift, er det en del av opplæringen og arbeidet å dokumentere arbeidshverdagen din. Les mer her.

Det er ikke for sent å ombestemme seg

10 september 2023

Om du har valgt feil utdanningsprogram på videregående kan du ombestemme deg frem til og med 31 oktober. Hva med å bytte til yrkesfag, eller gå i lære?

Gå til toppen