Myter om yrkesfag

Myter om yrkesfag

Mange har et skjevt og feilaktig inntrykk av yrkesfag, i dette innlegget forsøker vi å oppklare et par myter rundt lærlinger, læreplasser, lønn og videre arbeid.

Man får ikke læreplass

De siste årene har 70% av søkerne med godkjent lærekontrakt, fått læreplass innen utgangen av året, i følge Utdanningsdirektoratet.

I rapporten «Indikatorrapport for samfunnskontrakten» er det oppgitt at målet for 2016-2020 er at alle kvalifiserte søkere får et tilbud om lærekontrakt.

Du låser deg til et yrke

Selv om du utdanner deg til elektriker, betyr det ikke at du må jobbe som elektriker resten av livet. Et fagbrev åpner opp en hel rekke dører, og du kan blant annet ta mesterbrev som gir deg kompetanse som bedriftsleder eller faglig leder. Du får selv rett til å ha lærlinger i ditt fag. Du kan også gå fagskole og videreutdanne deg.

Med et fagbrev har du fortrinnsrett til påbygging til generell studiekompetanse og er du over 23 år kan du få generell studiekompetanse gjennom 23/5-regelen.

Les mer: Veien videre etter fagbrevet

Du får dårlig betalt som lærling

Hva som regnes som «dårlig betalt» er individuelt, men få andre utdanninger gir deg lønn mens du studerer.

Mens andre pådrar seg studielån, tjener du penger og kommer raskere ut i arbeid enn andre. Du får et forsprang på voksenlivet, og er bedre økonomisk stilt enn dine jevnaldrende.

Som lærling vil du tjene det samme som begynnerlønnen til en fagarbeider,  men lønnen blir fordelt over to år.

Les mer: Lærlinglønn

Det vil bli mindre behov for fagarbeidere i takt med at teknologien tar over

Statistisk Sentralbyrå har beregnet at behovet for fagarbeidere har økt de siste 50 årene, og at økningen vil fortsette i mange tiår fremover.

Det er bare de «bråkete guttene i klassen» som søker yrkesfag

Det finnes over 170 ulike yrkesfag å velge mellom. Alle de ulike fagene krever ulike egenskaper, interesser og personer. Undersøkelser viser at yrkesfagelever trives bedre, og takler overgangen fra ungdomsskolen til videregående langt bedre enn sine jevnaldrene på almennfag.

Dette er elever som har lyst til å jobbe, som trives på skolen og med lærerne, sier Per Egil Mjaavatn ved Institutt for pedagogikk og livslang læring ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) i Trondheim, som har utført undersøkelsen.

Det er få linjer og yrker å velge mellom

Det finnes hele 170 ulike yrkesfag å velge mellom. Jobber som krever yrkesfaglige utdanninger ligger på toppen blant bransjer som har flest ledige stillinger. Dette sikrer deg en trygg framtid, hvor det er lett å få jobb.

Har du andre spørsmål om lærlinger eller myter du vil vi skal oppklare? Kontakt oss i OKViken!<


Vil du ha en meningsfull hverdag?

13 november 2024

Vil du jobbe med noe som gir deg en meningsfull hverdag? Da er det mange yrkesfag å velge mellom. Les om yrkesfagene som gir en meningsfull hverdag her.

Det nye service- og administrasjonsfaget

06 november 2024

Det som før het kontor- og administrasjonsfaget er nå service- og administrasjonsfaget. Dette er et fag som passer godt for deg som er ordentlig, nøyaktig og serviceinnstilt.

Gå til toppen