Derfor må du dokumentere læretiden
Når du er lærling og utplassert i en lærebedrift, er det en del av opplæringen og arbeidet å dokumentere arbeidshverdagen din. Les mer her.
Lurer du på hvor mye du får i lønn som lærling? Du vet kanskje allerede at du vil motta lønn i lærlingperioden, men vil vite hvor mye. Se lønnstallene for 2023 her.
Som lærling tjener du det samme som begynnerlønnen til en fagarbeider, men lønnen blir fordelt over to år.
Som lærling har du 2 år opplæring i skole, etterfulgt av 2 år i bedrift. De to siste årene består av 50 % opplæring, og 50 % verdiskaping. I disse to årene har du som lærling rett på lønn.
Lærlinglønnen baserer seg på en prosentsats av hva en nyutdannet fagarbeider tjener. Fra første til siste halvår går prosentsatsen fra 30 % til 80 %.
En normal lærlingperiode består av 50 % opplæring og 50 % verdiskaping, altså jobbing. Det er selve jobben du skal få betalt for.
Følger du den normale modellen med 2 år opplæring i skole, og 2 år i arbeid vil du lønnes som en fagarbeider.
Som lærling vil du tjene det samme som begynnerlønnen til en fagarbeider, fordelt over to år.
I de to årene du er «ute i jobb» vil du gradvis stige i lønn, i følge denne modellen:
Det finnes også muligheter for å bli lønnet flatt gjennom hele lærlingperioden.
Har du spørsmål angående lærlinglønn kan du ta kontakt med oss her.
Når du er lærling og utplassert i en lærebedrift, er det en del av opplæringen og arbeidet å dokumentere arbeidshverdagen din. Les mer her.
Om du har valgt feil utdanningsprogram på videregående kan du ombestemme deg frem til og med 31 oktober. Hva med å bytte til yrkesfag, eller gå i lære?
Les mer om dine rettigheter her. Les om ferie, feriepenger, arbeidsavtale og hvilke arbeidstider som gjelder.