Lover og regler for lærlinger
Som lærling befinner du deg midt i krysningspunktet mellom elev og arbeidstaker, og er dermed underlagt lovgiving både for skole og arbeid. Les mer her.
Lurer du på hvor mye du får i lønn som lærling? Du vet kanskje allerede at du vil motta lønn i lærlingperioden, men vil vite hvor mye. Se lønnstallene for 2024 her.
Som lærling tjener du det samme som begynnerlønnen til en fagarbeider, men lønnen blir fordelt over to år.
Som lærling har du 2 år opplæring i skole, etterfulgt av 2 år i bedrift. De to siste årene består av 50 % opplæring, og 50 % verdiskaping. I disse to årene har du som lærling rett på lønn.
Lærlinglønnen baserer seg på en prosentsats av hva en nyutdannet fagarbeider tjener. Fra første til siste halvår går prosentsatsen fra 30 % til 80 %.
En normal lærlingperiode består av 50 % opplæring og 50 % verdiskaping, altså jobbing. Det er selve jobben du skal få betalt for.
Følger du den normale modellen med 2 år opplæring i skole, og 2 år i arbeid vil du lønnes som en fagarbeider.
Som lærling vil du tjene det samme som begynnerlønnen til en fagarbeider, fordelt over to år.
I de to årene du er «ute i jobb» vil du gradvis stige i lønn, i følge denne modellen:
Det finnes også muligheter for å bli lønnet flatt gjennom hele lærlingperioden.
Har du spørsmål angående lærlinglønn kan du ta kontakt med oss her.
Som lærling befinner du deg midt i krysningspunktet mellom elev og arbeidstaker, og er dermed underlagt lovgiving både for skole og arbeid. Les mer her.
Vi vil gjerne høre fra DEG som er lærling i en kommune i Akershus, Buskerud eller Østfold.
Velger du å ta fagbrev har du mange muligheter, og kan begynne å tjene penger allerede på videregående. Disse lærlingene er det stor etterspørsel etter.