Lærling og yrkesfag - feil og fakta

Lærling og yrkesfag - feil og fakta

Det er mange myter om yrkesfag og lærlinger. Men hvor mye av det stemmer egentlig? Her får du svar forskjellige påstander om lærlinger og yrkesfag - hva er feil og hva er fakta?

«Yrkesfag er for gutter»

Feil: Det finnes hundrevis av yrkesfag å velge mellom, fra bygg- og anlegg, til informasjonsteknologi, helse og ernæring, mediegrafi, automatisering, kontor og service, brannsikring og mye mer. Uansett om du liker å jobbe med hendene eller hode finnes det noe for deg. Dessuten er det jo ikke sånn at noen fag er for gutter og andre for jenter. Hva du liker å jobbe med handler om dine personlige interesser og egenskaper.

Se OKViken sine lærefag her.

«Du får dårligere råd med fagbrev enn med bachelor»

Feil: Hvor god råd du får varierer av flere forskjellige faktorer. Noen fagarbeidere har lavere lønn enn enkelte med bachelor, og omvendt. Det kommer an på hva slags fagutdanning eller universitetsutdannelse du velger, hvor lenge du har jobbet og hvilken stillingsprosent du har.

Som lærling begynner du å tjene pengere allerede på videregående og har ingen studielån når du er ferdig utdannet. Hvis du tar mesterbrev kan du få lederstilling, da får du også høyere lønn.

«Det er ikke for de smarte elevene»

Feil: Det er mange måter å være smart på. Yrkesfag passer ofte for de elevene som liker å jobbe med hendene og være i bevegelse, men det betyr jo ikke at du ikke er smart.

For å fikse en bil må du forstå tekniske og mekaniske sammensetninger, du må kunne feilsøke og analysere før du kan reparere. For å være helsefagarbeider må du ha kunnskap om ernæring og helse, forskjellige diagnoser, samtidig som du må ha medmenneskelige egenskaper.

Det finnes lærefag for de som liker realfag, de som liker design og teknologi, og de som liker mekking, byggfag, barne- og ungdomsarbeid og alt imellom. Uansett hvilket yrkesfag du velger er det behov for smarte elever som er motivert til å lære.

«Du får lønn allerede på videregående»

Fakta: Som lærling er du ansatt i en bedrift og får lønn. Her kan du lese mer om lønn og lærling.

«Du låser deg inn i et yrke»

Feil: Du har mange muligheter med fagbrev. Du kan enten gå rett inn i et yrke etter lærlingperioden er over, eller du kan gå videre med fagskole eller mesterbrev. Det er selvsagt mulig å studere hvis du heller vil det. Visste du at fagbrev gir deg fortrinnsrett til påbygg? Og er du over 23 år og har minst 5 år med arbeidserfaring eller utdanning? Da trenger du kun å bestå de seks kompetansefagene, altså norsk (hovedmål, sidemål og muntlig), engelsk, historie, samfunnsfag, matematikk og naturfag, for å få studiekompetanse.

Les mer: Myter om yrkesfag

«Du slipper å betale studielån»

Fakta: Som lærling blir du fagutdannet ved å jobbe i bedrift, da får du lønn istedenfor lån. Men det er fremdeles mulig å få støtte fra Lånekassen som lærling. Hvis du har ungdomsrett kan du få borteboerstipend, og hvis du er over 24 år har du voksenrett og kan få lån for hele skoleåret.

Les mer: Hva vil det si å ha ungdomsrett?

«Det er dårlige jobbutsikter»

Feil: Det er stor etterspørsel etter fagutdannede på arbeidsmarkedet. Mange yrker mangler allerede arbeidere, med et stadig økende behov etter flere folk. I de siste årene har flere valgt universitetsutdannelse, da blir det også mangel etter de med yrkesfag, det viser denne rapporten fra SSB. Spesielt innen helse, bygg- og anlegg og IT er det et stort behov etter yrkesutdannede.
Interessert i å lære mer? Ta kontakt med oss i OKViken!


Derfor skal du velge helsefag

20 mars 2024

Er du glad i mennesker og bryr deg om at andre skal ha det bra? Da er kanskje helsefag noe for deg! Her kan du lese om hvorfor du skal velge helsefag.

Arbeidsoppgaver som byggdrifter

06 desember 2023

Er byggdrifteryrket interessant for deg? her får du innsikt i hvilke arbeidsoppgaver en byggdrifter har her.

Gå til toppen