Hva betyr taushetsplikt for en helsefagarbeider?
Som helsefagarbeiderlærling og offentlig ansatt har du taushetsplikt overfor brukere og bedriften du jobber for.
Det er mange myter om yrkesfag og lærlinger. Men hvor mye av det stemmer egentlig? Her får du svar forskjellige påstander om lærlinger og yrkesfag - hva er feil og hva er fakta?
Feil: Det finnes hundrevis av yrkesfag å velge mellom, fra bygg- og anlegg, til informasjonsteknologi, helse og ernæring, mediegrafi, automatisering, kontor og service, brannsikring og mye mer. Uansett om du liker å jobbe med hendene eller hode finnes det noe for deg. Dessuten er det jo ikke sånn at noen fag er for gutter og andre for jenter. Hva du liker å jobbe med handler om dine personlige interesser og egenskaper.
Feil: Hvor god råd du får varierer av flere forskjellige faktorer. Noen fagarbeidere har lavere lønn enn enkelte med bachelor, og omvendt. Det kommer an på hva slags fagutdanning eller universitetsutdannelse du velger, hvor lenge du har jobbet og hvilken stillingsprosent du har.
Som lærling begynner du å tjene pengere allerede på videregående og har ingen studielån når du er ferdig utdannet. Hvis du tar mesterbrev kan du få lederstilling, da får du også høyere lønn.
Feil: Det er mange måter å være smart på. Yrkesfag passer ofte for de elevene som liker å jobbe med hendene og være i bevegelse, men det betyr jo ikke at du ikke er smart.
For å fikse en bil må du forstå tekniske og mekaniske sammensetninger, du må kunne feilsøke og analysere før du kan reparere. For å være helsefagarbeider må du ha kunnskap om ernæring og helse, forskjellige diagnoser, samtidig som du må ha medmenneskelige egenskaper.
Det finnes lærefag for de som liker realfag, de som liker design og teknologi, og de som liker mekking, byggfag, barne- og ungdomsarbeid og alt imellom. Uansett hvilket yrkesfag du velger er det behov for smarte elever som er motivert til å lære.
Fakta: Som lærling er du ansatt i en bedrift og får lønn. Her kan du lese mer om lønn og lærling.
Feil: Du har mange muligheter med fagbrev. Du kan enten gå rett inn i et yrke etter lærlingperioden er over, eller du kan gå videre med fagskole eller mesterbrev. Det er selvsagt mulig å studere hvis du heller vil det. Visste du at fagbrev gir deg fortrinnsrett til påbygg? Og er du over 23 år og har minst 5 år med arbeidserfaring eller utdanning? Da trenger du kun å bestå de seks kompetansefagene, altså norsk (hovedmål, sidemål og muntlig), engelsk, historie, samfunnsfag, matematikk og naturfag, for å få studiekompetanse.
Fakta: Som lærling blir du fa
Som helsefagarbeiderlærling og offentlig ansatt har du taushetsplikt overfor brukere og bedriften du jobber for.
Vil du jobbe med noe som gir deg en meningsfull hverdag? Da er det mange yrkesfag å velge mellom. Les om yrkesfagene som gir en meningsfull hverdag her.
Det som før het kontor- og administrasjonsfaget er nå service- og administrasjonsfaget. Dette er et fag som passer godt for deg som er ordentlig, nøyaktig og serviceinnstilt.