Du er her: Forside / Generelt / Alt om lønn for lærlinger

Alt om lønn for lærlinger

Alt om lønn for lærlinger

I denne artikkelen forteller vi deg alt du trenger å vite rundt lønn som lærling, feriepenger, pensjon, lønnsutbetaling, studielån og sykelønn.

Hva tjener jeg som lærling?

Lønnen din kan variere etter hvilket fag du er lærling i, hvilken tariffavtale din bedrift følger og om du er organisert i en fagorganisasjon. Som lærling er det normalt å tjene det samme som begynnerlønnen til en fagarbeider, fordelt over to år.

Dette tjener du som lærling i kommunen

Er du lærling i kommunen, tjener du 350.800,- fordelt over to år. Det vanligste er å dele opp lønna, slik at du gradvis tjener mer hvert halvår:

  1. Halvår 30 % =  8.770,- brutto pr. md.
  2. Halvår 40 % = 11.693,- brutto pr. md.
  3. Halvår 50 % = 14.617,- brutto pr. md.
  4. Halvår 80 % = 23.387,- brutto pr. md.

Velger du å tjene «flatt», altså det samme hver måned, får du utbetalt 14.617,-.

Merk at tallene oppgitt er før skatt.

Du skal ikke betale for eget læremateriell

Det er gratis å være lærling, og bedriften du er hos får støtte av staten. Som lærling skal du ikke betale for eget læremateriell eller kurs du må ta i perioden frem til du avlegger fagprøve.

Lønnsutbetaling og lønnsslipp

Du skal få utbetalt lønn en fast dato i måneden. Det er arbeidsgiver som setter denne datoen, og det skal stå skrevet i arbeidskontrakten din. Du skal også motta en lønnsslipp hver måned, som blant annet forteller deg hvor mye du har tjent, hvor mye skatt du har betalt, og hvor mye du har i opptjente feriepenger.

Det er alltid lurt å ta vare på lønnslippene dine, fordi tallene som står der skal stemme med tallene på skattemeldingen din.

Lærling og skatt

Hvor mange prosent av inntekten din du må betale i skatt, avhenger av hvor mye du tjener. Tjener du under 55.000 kroner i løpet av et år, kan du bruke frikort. Det betyr at du ikke betaler skatt dette året. Så fort du ser at du kommer til å tjene mer enn 55.000 kroner, er det viktig at du skatter. Du må finne ut av omtrent hvor mye du vil tjene i løpet av året, og du kan logge deg inn på skatteetaten.no og justere inntekten ditt. Skatteetaten vil regne ut av hvor mange prosent du skal skatte, og sender et elektronisk skattekort til arbeidsgiver, som trekker riktig prosent.

Skatter du for mye, får du tilbakebetalt dette i juni. Har du betalt for lite, kan det hende du får en regning på restskatt fra Skatteetaten som må betales ned, såkalt «baksmell».

Hvis du i tillegg har en ekstrajobb, må du regne med å betale mer skatt.

Pensjon for lærling

Som lærling trekkes ikke pensjonsavgift, og du tjener dermed ikke opp pensjonspenger mens du er lærling. Dersom du ønsker å opptjene deg pensjonspoeng, kan du snakke med din arbeidsgiver og spørre om dere kan inngå en avtale.

Har jeg krav på tillegg og overtidsbetaling?

Du er som lærling ansatt på akkurat samme vilkår som de andre ansatte. Det betyr at om du jobber kvelder, helger eller helligdager, skal du selvsagt ha betalt for det. Jobber du overtid, gjelder Hovedtariffavtalens bestemmelser for dette. Husk at du må være myndig for å få lov til å jobbe overtid.

Kan jeg jobbe turnus som lærling?

Noen yrkesretninger krever turnusarbeid. Dersom du er lærling som helsefagarbeider, må du mest sannsynlig jobbe noe turnus. Som lærling får man utbetalt et såkalt «ubekvemstillegg» ved turnusarbeid, for arbeid mellom klokken 17.00 og 06.00. Da får du et tillegg per time du jobber.

Ansiennitet som lærling

Læretiden din består av 50 % opplæring og 50 % verdiskapning. Når du avlegger fagprøve, regnes din verdiskapningstid om til ansiennitet. Dersom du er lærling i to år, får du altså ett års ansiennitet når du begynner å jobbe som fagarbeider.

Sykelønn og fødselspenger

Du har rett på sykelønn og fødselspenger som lærling. Om du blir syk, gjelder de samme reglene for deg som for de andre ansatte på arbeidsplassen. Meld alltid fra om fravær så tidlig som mulig. Om du er borte over en lengre periode, kan det hende læretiden må forskyves.

Her kan du lese mer om sykdom og graviditet i læretiden.

Lurer du på noe angående det å være lærling? Ta kontakt med OKViken her.

Personvern og cookies