Kan jeg ha ekstrajobb ved siden av læreplassen min?

Kan jeg ha ekstrajobb ved siden av læreplassen min?

Selv om læretiden er en lønnet form for skolegang, er det ikke sikkert du har så mye penger i slutten av måneden. Kanskje bor du på hybel, og må forsørge deg selv?

Her kan du lese om hva du som lærling må vite om studielån, og her kan du lese om hva du kan tjene som lærling.

Pass på dette om du skal få deg jobb

I utgangspunktet kan du ha en ekstrajobb ved siden av læreplassen din. Mange ønsker å spe på lønna, samtidig som mange liker å holde seg i gang.

Det viktigste er at du avklarer dette på forhånd med arbeidsgiver. Mange arbeidsplasser har det som et punkt i arbeidskontrakten at man ikke kan arbeide hos en konkurrerende bedrift, eller andre type bedrifter.

Du bør derfor avklare med begge arbeidsgivere, om at du har en annen jobb før du signerer ny arbeidskontrakt.

Godkjenning

De fleste arbeidsgivere og kommuner vil nok kreve å godkjenne en ekstra jobb. Husk at læretiden oftest er en 100% stilling, og å ta på seg mer utover dette kan gå utover både deg og læreplassen din. Du kan ikke jobbe mer enn 100% hos samme arbeidsgiver.

Hva tjener jeg som lærling?

Følger du den normale modellen med 2 år opplæring i skole, og 2 år i arbeid vil du lønnes som en fagarbeider. Som lærling vil du tjene det samme som begynnerlønnen til en fagarbeider, fordelt over to år. 

I de to årene du er «ute i jobb» vil du gradvis stige i lønn, i følge denne modellen:

  1. Halvår 30% 
  2. Halvår 40% 
  3. Halvår 50% 
  4. Halvår 80%

Den mest vanlige modellen er stige med økning av verdiskaping hvert halvår som den du ser over. Andre modeller for verdiskaping kan være 50% hele læretiden, eller 40% første året og 60% andre året.

Ta kontakt med oss i OKViken om du har spørsmål om læreplass og tiden som lærling.


Derfor skal du velge helsefag

20 mars 2024

Er du glad i mennesker og bryr deg om at andre skal ha det bra? Da er kanskje helsefag noe for deg! Her kan du lese om hvorfor du skal velge helsefag.

Gå til toppen