Dette må du som lærling vite om studielån

Selv om du som lærling tjener bedre enn når du gikk på skolen, kan det fortsatt hende du har behov for studielån for å betale hybel, mat og regninger. Og som lærling kan du ha rett til stipend og lån i 11 måneder per skoleår.

Dette må du som lærling vite om studielån

Selv om du som lærling tjener bedre enn når du gikk på skolen, kan det fortsatt hende du har behov for studielån for å betale hybel, mat og regninger. Og som lærling kan du ha rett til stipend og lån i 11 måneder per skoleår.

Du kan ikke søke til Lånekassen før lærekontrakten din er godkjent, det vil si at den må være signert av alle parter (faglig leder, opplæringskontoret og deg som lærling). Det samme gjelder om du er lærekandidat eller praksisbrevkandidat.

Ungdomsrett

Det første du må vite er om du har ungdomsrett eller ei. Ungdomsrett betyr at du fortsatt har rett til videregående opplæring. Da får du støtte etter regelverket som gjelder videregående opplæring. Har du ikke ungdomsrett har du rett til støtte etter de samme reglene som studenter i høyere utdanning. Regnes du som student betyr det at støtten vil bli utbetalt som lån, før deler blir gjort om til stipend etter bestått eksamen, eller i dette tilfellet, fagprøve.

Regnes du som student må du følge Lånekassens inntektsgrense, men du har fortsatt mulighet til å få både lån og stipend.

Les mer: Dette tjener en lærling

Dette kan du få

I dette innlegget vil vi ta for oss deg som har ungdomsrett. Det er flere ting som vil avgjøre om du har rett på grunnstipend. Grunnstipendet skal være et bidrag for å dekke levekostnader for elever fra familier med svak økonomi.

Lånekassen vil se på foreldres inntekt og lærlinglønnen din. Uavhengig av om du bor hjemme eller borte. Om lærlinglønnen din er over 5030,- per måned får du ikke grunnstipend.

Du kan derimot låne inntil 3075,- per måned om du er over 18 år og er borteboer.

Borteboer

Om du har flyttet hjemmefra for å fullføre læretiden har du rettigheter som borteboer. I tillegg til andre lån og stipend kan du få bostipend på 4261,- per måned. Husk at dette forutsetter at du er folkeregistrert hjemme hos foreldrene dine.

Men nytt av året er at borteboerstipendet vil bli prøvd opp mot inntekten din. Tjener du mer enn 13.200,- brutto per måned vil stipendet bli redusert.

60 prosent av beløpet over de 13.200,- vil bli trukket fra bostipendet.

Med mindre man velger «flat» lønnsstruktur som lærling, det vil si at man fordeler lønnen likt utover begge årene, vil man første og andre semester oppfylle kravene for borteboerstipend uten trekk.  

Om du er usikker på hva du har krav på, ta gjerne kontakt med oss i OKViken, vi hjelper deg hele veien.


Hvordan melde seg opp til fagprøve

21 mai 2024

De aller fleste lærlinger slipper å bekymre seg for oppmelding til fagprøven. Les mer om rutiner rundt oppmelding til avsluttende prøve her.

Gå til toppen