Dette tjener du som lærling

En normal lærlingperiode består av 50% opplæring og 50% verdiskaping, altså jobbing. Det er selve jobben du skal få betalt for.

Dette tjener du som lærling

En normal lærlingperiode består av 50% opplæring og 50% verdiskaping, altså jobbing. Det er selve jobben du skal få betalt for.

Følger du den normale modellen med 2 år opplæring i skole, og 2 år i arbeid vil du lønnes som en fagarbeider. Som lærling vil du tjene det samme som begynnerlønnen til en fagarbeider, fordelt over to år. 

I de to årene du er «ute i jobb» vil du gradvis stige i lønn, i følge denne modellen:

  1. Halvår 30 %
  2. Halvår 40 %
  3. Halvår 50 %
  4. Halvår 80 %

Velger du å tjene «flatt» får du det samme hver måned.

Den mest vanlige modellen er stige med økning av verdiskaping hvert halvår som den du ser over. Andre modeller for verdiskaping kan være 50% hele læretiden, eller 40% første året og 60% andre året.

Les mer: Dette må du som lærling vite om studielån

Flat lønn

Stadig flere velger en flat lønnsstruktur, altså 50%. Det betyr at man «flater ut» lønnen og fordeler hele summen utover de to årene for en mer stabil og forutsigbar lønn.

Dette kan være komfortabelt for økonomien, men kan gå utover studielånet og spesielt borteboerstipendet.

Du har krav på tillegg

Du er som lærling ansatt på akkurat samme vilkår som de andre ansatte. Det betyr at om du jobber kvelder, helger eller helligdager skal du selvsagt ha betalt for det. Jobber du overtid, noe som forutsetter at du er over 18 år, gjelder hovedtariffavtalens bestemmelser for dette.

Ta gjerne kontakt med oss i OKViken om du har spørsmål om lønn eller dine rettigheter som lærling, vi er her for deg.


Derfor skal du velge helsefag

20 mars 2024

Er du glad i mennesker og bryr deg om at andre skal ha det bra? Da er kanskje helsefag noe for deg! Her kan du lese om hvorfor du skal velge helsefag.

Arbeidsoppgaver som byggdrifter

06 desember 2023

Er byggdrifteryrket interessant for deg? her får du innsikt i hvilke arbeidsoppgaver en byggdrifter har her.

Gå til toppen