Hvor lenge er man lærling?

Hvor lenge er man lærling?

Hvor lenge du er lærling, avhenger av utdanningen du tar og hvilket fagfelt du utdanner deg innenfor. Vanligvis vil en yrkesfaglig utdannelse bestå av to år på videregående skole og to år med læretid i en bedrift.

Det er også fag som har noe annerledes utdanningsløp, blant annet byggdrifterfaget. Her går du ett år på videregående skole før du tilbringer tre år som lærling.

Les mer om byggdrifterfaget her!

Hva skal jeg gjøre i læretiden?

Læretiden din er todelt. 50% av læretiden er opplæring i faget og 50% er verdiskaping. Du utdanner deg til et yrke gjennom å jobbe i en bedrift. Denne jobben kan være å yte tjenester eller produsere produkter for bedriften som du arbeider i. Du kan også få opplæring i faget mens du driver med verdiskapingen.

Pause eller permisjon i læretiden

Dersom du har behov for permisjon eller pause fra læreplassen, er det visse retningslinjer du må forholde deg til. Dersom du velger å sette læretiden på pause, vil den bli forlenget med tilsvarende periode. For å ta pause fra læretiden, må det sendes søknad til OKViken. Du vil ikke motta lønn i denne perioden.

Avtjening av verneplikt eller møteplikt i offentlige organer, gir deg også rett til permisjon. Dersom du blir gravid mens du er i lære, har du krav på nedkomstpermisjon. Fødselspenger får du utbetalt fra NAV, og læretiden blir forlenget med samme periode som du har vært borte.

Forlengelse av læretid ved ikke-bestått fagprøve

Fagprøven skal du ta inntil tre måneder før eller tre måneder etter at læretiden din er over. Dersom du får «ikke bestått» på fagprøven, får du mulighet til å avlegge en ny prøve. I tiden du venter på å få gå opp til ny prøve, kan du avtale med lærebedriften om de vil forlenge læretiden.

Les mer om hvordan du skal gå frem dersom du har strøket på fagprøven her.

Har du flere spørsmål om hvor lenge du er lærling og hvordan løpet fungerer? Kontakt oss gjerne her, så skal vi svare på dine spørsmål!


Derfor skal du velge helsefag

20 mars 2024

Er du glad i mennesker og bryr deg om at andre skal ha det bra? Da er kanskje helsefag noe for deg! Her kan du lese om hvorfor du skal velge helsefag.

Arbeidsoppgaver som byggdrifter

06 desember 2023

Er byggdrifteryrket interessant for deg? her får du innsikt i hvilke arbeidsoppgaver en byggdrifter har her.

Gå til toppen