Hva skjer om jeg blir syk i læretiden?

Har du blitt syk i læretiden? Enten du er langtidssykemeldt eller syk i en kortere periode, er det greit å være klar over rettighetene dine.

Hva skjer om jeg blir syk i læretiden?

Har du blitt syk i læretiden? Enten du er langtidssykemeldt eller syk i en kortere periode, er det greit å være klar over rettighetene dine.

Som lærling har du krav på samme rettigheter som alle andre arbeidstakere, også når du blir syk. Om du blir syk, gjelder de samme reglene for deg som for de andre ansatte på arbeidsplassen.

Blir du syk, kontakter du straks din arbeidsgiver, og tar kontakt med legen om det er behov.

Dette gjør du om du må være hjemme syk som lærling

Fravær skal alltid meldes så snart som mulig. Ring sjefen din eller veilederen så snart du vet at du ikke orker å gå på jobb. Er du usikker på om du skal levere egenmelding eller sykemelding kan du høre med enten sjefen eller fastlegen om hva som er best.

Les mer: Får jeg ferie som lærling?

Egenmelding eller sykemelding?

Egenmelding betyr at du melder fra til arbeidsplassen at du er syk, uten å gå til legen for å få dokumentasjon. Dette er et skjema du fyller ut når du er tilbake på jobb. Husk at du ikke trenger å oppgi hvordan syk du er til arbeidsplassen din. For å få rett til å benytte egenmelding, må du har jobbet i minst to måneder.

Du kan bruke egenmelding i tre dager, inntil fire ganger i året.

Dersom du jobber i en IA-bedrift, kan du levere egenmelding i åtte dager per sykdomstilfelle, totalt opptil 24 ganger per år.

Bruk sykemeldingen

Er du syk i mer enn tre dager, bør du gå til fastlegen for å få en sykemelding. Da trenger du ikke å bruke egenmelding. Meld fra til legen med en gang du merker at du må være borte fra jobb, sykemeldinger dateres stort sett ikke tilbake i tid med mindre du er for syk til å komme deg til legen, eller andre tungtveiende grunner.

Les mer: Derfor bør du jobbe i kommunen

Pause i læretiden ved langtidssykdom?

Vet du at du kommer til å være syk over en lengre periode, kan man vurdere å sette læretiden på pause. Da vil læretiden din bli forlenget med tilsvarende periode, det er fylkeskommunen som avgjør dette. Setter du læretiden på pause, mottar du ikke lønn.

Som sykemeldt har du krav på sykepenger. Det er Lov om folketrygd som legger retningslinjer for blant annet sykepenger og arbeidsuførhet, her kan du lese mer.

Gravid i læretiden?

Blir du gravid i læretiden har du, som alle andre, krav på svangerskapspermisjon. Merk at det er ulovlig for bedriften å si opp en lærekontrakt på grunn av svangerskapspermisjon. Blir du sykemeldt under selve graviditeten, gjelder vanlige regler.

Synes du det er vanskelig?

Hvis du synes fraværet ditt eller sykdomsperioden er vanskelig anbefaler vi deg å kommunisere med din veileder eller sjefen i bedriften. Du kan alltid kontakte ombudet for barn og unge i Viken fylkeskommune, som har som jobb å svare på spørsmål om lærlingers rettigheter og plikter.

Vi i OKViken støtter deg som lærling, ta gjerne kontakt med oss om du er lærling i Viken fylkeskommune og har spørsmål.


Vil du ha en meningsfull hverdag?

13 november 2024

Vil du jobbe med noe som gir deg en meningsfull hverdag? Da er det mange yrkesfag å velge mellom. Les om yrkesfagene som gir en meningsfull hverdag her.

Det nye service- og administrasjonsfaget

06 november 2024

Det som før het kontor- og administrasjonsfaget er nå service- og administrasjonsfaget. Dette er et fag som passer godt for deg som er ordentlig, nøyaktig og serviceinnstilt.

Lover og regler for lærlinger

08 oktober 2024

Som lærling befinner du deg midt i krysningspunktet mellom elev og arbeidstaker, og er dermed underlagt lovgiving både for skole og arbeid. Les mer her.

Gå til toppen