Hva betyr det å være borteboer?

Å være borteboer som elev ved videregående skole, betyr at du ikke bor hjemme på samme adresse som foreldre eller foresatte. En borteboer bor som regel på hybel eller i en elev- eller studentbolig, og går på skole i en annen kommune eller by enn der de er fra.

Hva betyr det å være borteboer?

Å være borteboer som elev ved videregående skole, betyr at du ikke bor hjemme på samme adresse som foreldre eller foresatte. En borteboer bor som regel på hybel eller i en elev- eller studentbolig, og går på skole i en annen kommune eller by enn der de er fra.

Hvis du vil ta et utdanningsløp som ikke tilbys på din hjemplass, kan du få tilbud om å gå på videregående en annen plass. Da er du borteboer. 

Du kan også regnes som borteboer mens du bor hos foreldrene din hvis det er mer enn 40 km til utdanningsstedet, eller du bruker mer enn tre timer i reisetid hver dag. Spesielle forhold som dette må bekreftes av skolen din for å få innvilget status som borteboer.

Bostipend: hva har du rett på som lærling?

Når du er elev på videregående kan du ha rett til et eget bostipend dersom du må bo for deg selv, uten foreldrene dine. Bostipendet skal dekke utgifter for bosted, og er uavhengig fra andre stipend eller lån du eventuelt har rett til. Stipendet skal gjøre det mulig for elever på videregående og lærlinger å fullføre utdanning andre steder enn på hjemstedet sitt. 

Her kan du lese mer om hvor mye du kan få i stipend som lærling.

Bostipendet fra Lånekassen er i 2020 på 4 603,- kroner i måneden. Det er viktig å huske på at når du er lærling blir bostipendet behovsprøvd opp mot inntekten din. Dette blir spesielt aktuelt når du etter hvert skal begynne læretiden hos en bedrift.

Les mer om bostipend for lærlinger her.

Dersom du tjener mer enn 14 417,- kroner i måneden som lærling, vil bostipendet du mottar bli redusert. Lånekassen vil trekke 60 prosent av beløpet du tjener over grensen fra stipendet du mottar. Les mer på Lånekassen sine nettsider om reglene for bostipend når du er lærling. 

Hvis du er lærling og fullfører læretiden din i utlandet, gjelder de samme reglene for stipend og lån så lenge du har en lærekontrakt og fylkeskommunen har godkjent læringsforløpet ditt.

For øvrig stipend og lån kan du som lærling ha rett til 11 måneders støtte for hvert skoleår. Husk at du må ha godkjent lærekontrakten din før du kan søke om støtte, enten det er for bostipend eller noe annet. 

Trykk her for å lese mer om hvordan du søker om studielån.

Har du spørsmål om å være borteboer og lærling?

Vi kan hjelpe deg med spørsmål om dine rettigheter som lærling. Ta kontakt med oss her, så hjelper vi deg. 

 


Bli helsefagarbeider

07 november 2023

For å bli helsefagarbeider må du velge helse- og oppvekstfag på Vg1, mens du fortsatt går på ungdomsskolen. Etter fire år har du fullført yrkesutdannelse.

Bli mediedesigner

17 oktober 2023

Som mediedesigner produserer og utformer du visuell kommunikasjon for digitale og analoge flater. Dette er et spennende yrke i utvikling.

Gå til toppen