Hvordan søker jeg om studielån?

Hvordan søker jeg om studielån?

Når lærekontrakten din er godkjent, har du krav på stipend fra Lånekassen. Hvor mye penger du kan få i stipend avhenger blant annet av om du bor hos foreldrene dine eller ikke, hvor mange hjemmeboende søsken du har som er født i år 2000 eller senere, og av hvor mye du tjener som lærling.

Kontakt oss gjerne hvis du lurer på noe i forbindelse med å søke om studielån! Du finner vår kontaktinformasjon her.

Godkjent lærekontrakt

Mange opplever det første møtet med Lånekassen som litt komplisert, men det å søke om lån og stipend er egentlig veldig enkelt. Det første du må gjøre når du har fått en avtale med en bedrift om å tilbringe læretiden der, er å få lærekontrakten din signert og godkjent av arbeidsgiveren din og av fagopplæringskontoret ditt.

Lånekassen blir informert

Når kontrakten er godkjent, blir dette automatisk registrert hos Vigo. Vigo gir Lånekassen beskjed om dette og de åpner opp for at du kan søke om lån og stipend. Dette kan ta litt tid, og du må bare vente på at alt blir klart.

Søk om lån og stipend

Når Lånekassen har mottatt informasjonen om at din lærekontrakt er godkjent, kan du søke om lån og stipend. Det gjør du på Lånekassen sine sider.

Kort fortalt må du

  1. få din lærekontrakt godkjent
  2. vente til Lånekassen åpner for at du kan søke
  3. søke om lån og stipend via Lånekassen sine sider

Borteboer stipend som lærling

Mange lærlinger må flytte på seg for å få læreplass hos en bedrift. Dette kan være en kjempefin mulighet til å lære masse nytt om livet og mange unge vokser masse i løpet av disse årene. Når du ikke lenger bor hos foreldrene dine, kan det imidlertid være nødvendig å betale husleie. For å dekke denne utgiften kan du få borteboerstipend av Statens Lånekasse.

Hvor mye du får i stipend avhenger av hvor mye du tjener som lærling. Den maksimale summen du kan få fra Lånekassen i 2019 er 4 437 kroner i måneden. Hvis du tjener mer enn 13 963 kroner før skatt, vil stipendet reduseres med en viss prosentandel.

Les mer om borteboerstipend her.

Hvor mye penger Lånekassen deler ut i stipend kan variere og endre seg fra år til år. Les mer om vilkårene for borteboerstipend og få oppdatert informasjon om hvor mye du får i stipend her.

Lån som lærling

Du kan også få lån når du er lærling. Det får du hvis du er over 18 år og ikke bor sammen med foreldrene dine. Du kan få opptil 3 203 kroner i måneden i lån fra Statens Lånekasse. I motsetning til stipendet er dette imidlertid penger du er nødt til å betale tilbake når du er ferdig med utdannelsen din.

Mer informasjon om studielån for lærlinger finner du her.

Kontakt oss hvis du lurer på noe

Vi svarer gjerne på dine spørsmål! Kontakt oss her hvis du har flere spørsmål om hvordan du skal gå frem for å søke om lån og stipend hos Lånekassen.


Hvordan melde seg opp til fagprøve

21 mai 2024

De aller fleste lærlinger slipper å bekymre seg for oppmelding til fagprøven. Les mer om rutiner rundt oppmelding til avsluttende prøve her.

Gå til toppen