Flytte hjemmefra som lærling

Når du søker læreplass vil kommunen alltid forsøke å finne en arbeidsplass i din hjemkommune, men du har ikke krav på det. Du kan ende opp med å få tilbud om plass i nabokommunen. Du har også mulighet til å jobbe hvor som helst i landet, så lenge du har fått lærlingplass.

Flytte hjemmefra som lærling

Når du søker læreplass vil kommunen alltid forsøke å finne en arbeidsplass i din hjemkommune, men du har ikke krav på det. Du kan ende opp med å få tilbud om plass i nabokommunen. Du har også mulighet til å jobbe hvor som helst i landet, så lenge du har fått lærlingplass.

Dersom du skal flytte er det mange ting du må tenke på før du flytter og når du bor hjemmefra. Vi gir gode råd og tips til deg som skal flytte hjemmefra som lærling.

Les mer: Hva skjer om jeg ikke får læreplass i min kommune?

Du har fått lærlingplass i en annen kommune. Hva nå?

Det første du må tenke på er at du må ha en plass å bo. Finn ut hvor du skal jobbe og hvordan du kan komme deg dit. Hvilke kollektivmuligheter finnes i området? Dersom du har bil burde du lete etter en bolig som har parkeringsplass. Når du skal finne plass å bo er det lurt å sjekke hvilke muligheter du har i området. Kjenner du noen som bor der? Spør om de kjenner noen som leier ut en rimelig bolig til elever på videregående og til lærlinger. Hvis ikke ligger det alltid hybler, leiligheter og rom i kollektiv ute til leie på både hybel.no og finn.no. Husk å se etter en leiepris som du kan håndtere. Det kommer ofte mange uforutsette utgifter når man bor for seg selv.

Du får lønn som lærling, men i de første årene er den ikke så veldig høy, derfor kan det være lurt å søke stipend. 

Her kan du lese om lønn for lærlinger.

Søke stipend og lån for lærlinger

Som lærling har du rett til både lån og stipend i 11 måneder, forutsatt at lærekontrakten din er godkjent. Lærekontrakten skal godkjennes av arbeidsgiveren din og fagopplæringskontoret i fylket ditt.

Ta kontakt med oss dersom du har noen spørsmål om godkjenning av lærekontrakten din.

Når lærekontrakten din er registrert som godkjent hos VIGO, kan du søke om lån og stipend. Søknadsfristen for stipend er for høsten 15. november og for våren 15. mars. Det er veldig lurt å være tidlig ute, slik at du slipper forsinkelser ved første utbetaling. 

Les mer om økonomisk støtte for lærlinger her.

Søke borteboerstipend

Det koster penger å bo hjemmefra, og det koster å reise fram og tilbake fra hjemsted til hybel. Du har rett til et borteboerstipend på 5.848,- dersom lærlingplassen er mer enn fire mil fra stedet du flytter fra. Borteboerstipendet kommer i tillegg til eventuelle andre lån og stipend du har rett til. Dersom du tjener mer enn 16.388,- kroner i måneden vil 60 prosent av de pengene som du tjener over grensa bli trukket fra stipendet. 

Her kan du lese mer om og søke borteboerstipend fra Lånekassen.

Sørg for å ha gode rutiner

Ok, du har læreplass, bolig, stipend og lån. Hva skjer nå? Det er på tide å komme i gang med hverdag og læring. For å


Hvordan melde seg opp til fagprøve

21 mai 2024

De aller fleste lærlinger slipper å bekymre seg for oppmelding til fagprøven. Les mer om rutiner rundt oppmelding til avsluttende prøve her.

Gå til toppen