Flytte hjemmefra som lærling

Når du søker læreplass vil kommunen alltid forsøke å finne en arbeidsplass i din hjemkommune, men du har ikke krav på det. Du kan ende opp med å få tilbud om plass i nabokommunen. Du har også mulighet til å jobbe hvor som helst i landet, så lenge du har fått lærlingplass.

Flytte hjemmefra som lærling

Når du søker læreplass vil kommunen alltid forsøke å finne en arbeidsplass i din hjemkommune, men du har ikke krav på det. Du kan ende opp med å få tilbud om plass i nabokommunen. Du har også mulighet til å jobbe hvor som helst i landet, så lenge du har fått lærlingplass.

Dersom du skal flytte er det mange ting du må tenke på før du flytter og når du bor hjemmefra. Vi gir gode råd og tips til deg som skal flytte hjemmefra som lærling.

Les mer: Hva skjer om jeg ikke får læreplass i min kommune?

Du har fått lærlingplass i en annen kommune. Hva nå?

Det første du må tenke på er at du må ha en plass å bo. Finn ut hvor du skal jobbe og hvordan du kan komme deg dit. Hvilke kollektivmuligheter finnes i området? Dersom du har bil burde du lete etter en bolig som har parkeringsplass. Når du skal finne plass å bo er det lurt å sjekke hvilke muligheter du har i området. Kjenner du noen som bor der? Spør om de kjenner noen som leier ut en rimelig bolig til elever på videregående og til lærlinger. Hvis ikke ligger det alltid hybler, leiligheter og rom i kollektiv ute til leie på både hybel.no og finn.no. Husk å se etter en leiepris som du kan håndtere. Det kommer ofte mange uforutsette utgifter når man bor for seg selv.

Du får lønn som lærling, men i de første årene er den ikke så veldig høy, derfor kan det være lurt å søke stipend. 

Her kan du lese om lønn for lærlinger.

Søke stipend og lån for lærlinger

Som lærling har du rett til både lån og stipend i 11 måneder, forutsatt at lærekontrakten din er godkjent. Lærekontrakten skal godkjennes av arbeidsgiveren din og fagopplæringskontoret i fylket ditt.

Ta kontakt med oss dersom du har noen spørsmål om godkjenning av lærekontrakten din.

Når lærekontrakten din er registrert som godkjent hos VIGO, kan du søke om lån og stipend. Søknadsfristen for stipend er for høsten 15. november og for våren 15. mars. Det er veldig lurt å være tidlig ute, slik at du slipper forsinkelser ved første utbetaling. 

Les mer om økonomisk støtte for lærlinger her.

Søke borteboerstipend

Det koster penger å bo hjemmefra, og det koster å reise fram og tilbake fra hjemsted til hybel. Du har rett til et borteboerstipend på 5.848,- dersom lærlingplassen er mer enn fire mil fra stedet du flytter fra. Borteboerstipendet kommer i tillegg til eventuelle andre lån og stipend du har rett til. Dersom du tjener mer enn 16.388,- kroner i måneden vil 60 prosent av de pengene som du tjener over grensa bli trukket fra stipendet. 

Her kan du lese mer om og søke borteboerstipend fra Lånekassen.

Sørg for å ha gode rutiner

Ok, du har læreplass, bolig, stipend og lån. Hva skjer nå? Det er på tide å komme i gang med hverdag og læring. For å få en så fin tid som mulig er det veldig lurt å skaffe seg gode vaner og rutiner tidlig i semesteret. Nå er det ditt ansvar å sørge for at du kommer deg på jobb, at du er uthvilt og har energi nok til å kunne bidra positivt på arbeidsplassen og få et bra læringsutbytte. Prøv å ha gode soverutiner og husk å stille vekkerklokka. Det er din jobb å sørge for at du kommer på arbeid hver dag, og til riktig tid. 

For å unngå å gå i Grandiosa-fella er det lurt å tenke litt hva du skal spise, både til frokost, middag og kvelds. Å planlegge og handle inn alle matvarer på starten av uka er smart. Det gjør godt for både kroppen og lommeboka.

Syns du det er vanskelig å kjøpe inn, planlegge og lage mat? Fortvil ikke. Her kan du lese gode middagstips til deg som har flyttet hjemmefra.

Ta kontakt dersom du lurer på noe

Lurer du på noe om læreplasser eller har spørsmål om det å være lærling? Ta kontakt med oss, så skal vi hjelpe deg med det du lurer på.

 


Derfor skal du velge helsefag

24 januar 2024

Er du glad i mennesker og bryr deg om at andre skal ha det bra? Da er kanskje helsefag noe for deg! Her kan du lese om hvorfor du skal velge helsefag.

Arbeidsoppgaver som byggdrifter

06 desember 2023

Er byggdrifteryrket interessant for deg? her får du innsikt i hvilke arbeidsoppgaver en byggdrifter har her.

Bli helsefagarbeider

07 november 2023

For å bli helsefagarbeider må du velge helse- og oppvekstfag på Vg1, mens du fortsatt går på ungdomsskolen. Etter fire år har du fullført yrkesutdannelse.

Gå til toppen