Lover og regler for lærlinger
Som lærling befinner du deg midt i krysningspunktet mellom elev og arbeidstaker, og er dermed underlagt lovgiving både for skole og arbeid. Les mer her.
Det enkle svaret er ja. Som lærling kan du få både stipend og lån fra Lånekassen, men hvor mye du får utbetalt avhenger av ulike faktorer.
Hva du kan få i stipend kommer an på hva du har i lærlinglønn og hva foreldrene dine tjener. Her kan du lese mer om hva du kan forvente å tjene når du er lærling. Som regel kan en lærling med ungdomsrett få utbetalt stipend 11 måneder per kalenderår.
Er du borteboer, altså at du bor vekk fra foreldrene dine under utdanningen, har du krav på borteboerstipend på opp til 4517 kroner per måned.
Her kan du lese mer om stipend for lærlinger og sende søknad. Husk at søknadsfristen for stipend i det nye skoleåret er 30. juni og at det kan være lurt å søke i god tid før dette for å unngå lang ventetid og unødige forsinkelser!
En annen forutsetning for økonomisk støtte er at du har ungdomsrett. Ungdomsrett vil si at du har rett til å gå på videregående skole i tre år. Noen ganger er opplæringstiden i enkelte yrkesfag lengre enn tre år. Da har du rett til den opplæringstiden som gjelder for ditt fag.
For at du ikke skal miste ungdomsretten, må du fullføre videregående opplæring innen en sammenhengende periode på fem år, hvis det er snakk om teoretisk opplæring. Skjer hele eller deler av opplæringen i lærebedrift, må utdanningen fullføres innen seks år. Du må også ha brukt hele ungdomsretten innen utgangen av året du fyller 24 år.
Har du ikke ungdomsrett, men er lærling eller elev på voksenopplæring i videregående skole, kan du få stipend og lån etter satsene for høyere utdanning. Regnes utdanningen som et fulltidsstudium kan du få utbetalt opp mot 50 000 kroner per semester.
I slike tilfeller vil lærlinglønnen bli behandlet som vanlig inntekt. Overgår inntekten din beløpsgrensen, vil stipendet redusert. Det stilles også krav til godkjent lærekontrakt før du søker om støtte. Lærekontrakten godkjennes av opplæringskontoret i ditt fylke.
Har du spørsmål om hva det vil si å være lærling og hvordan man søker læreplass? Ta kontakt med oss i OKViken, vi er her for å hjelpe deg!
Som lærling befinner du deg midt i krysningspunktet mellom elev og arbeidstaker, og er dermed underlagt lovgiving både for skole og arbeid. Les mer her.
Vi vil gjerne høre fra DEG som er lærling i en kommune i Akershus, Buskerud eller Østfold.
Velger du å ta fagbrev har du mange muligheter, og kan begynne å tjene penger allerede på videregående. Disse lærlingene er det stor etterspørsel etter.