Er du nervøs før første arbeidsdag?

Føler du deg litt nervøs før første arbeidsdag? Det er helt normalt, men første arbeidsdag er heldigvis ikke noe å grue seg til.

Er du nervøs før første arbeidsdag?

For de fleste er læretiden det første ordentlige møtet med arbeidslivet. Plutselig skal du møte opp på en arbeidsplass hvor du vil ha kolleger som er eldre enn deg og det vil forventes ting av deg på en annen måte enn på skolebenken. Føler du deg litt nervøs før første arbeidsdag? Det er helt normalt, men første arbeidsdag er heldigvis ikke noe å grue seg til.

Det «skumleste» er allerede bak deg

Dersom du akkurat nå er nervøs før din første arbeidsdag, betyr det at du har kommet deg gjennom både søknadsprosess og jobbintervju. At bedriften har valgt å gi deg et jobbtilbud, betyr at de ønsker at nettopp du skal jobbe hos dem. Husk også at bedriften er klar over at du enda ikke har så mye erfaring. Det er jo nettopp det du skal få under læretiden.

Du vil få en veileder som har tid til deg

På din første arbeidsdag skal du kunne forvente at din veileder har satt av god tid til å ta deg godt imot og gi deg nødvendig introduksjon og informasjon. Når første arbeidsdag er en god opplevelse, blir også læretiden fort mindre skremmende.

Her kan du lese mer om hva du som lærling kan forvente av din lærebedrift.

Du vil få oppgaver tilpasset ditt nivå

Læretiden er bygget opp slik at det første året består av mye opplæring, mens det andre året i hovedsak består av verdiskaping, altså utførelse av oppgaver som skaper verdi for bedriften.

Det er din veileders oppgave å gi deg arbeidsoppgaver som utfordrer deg, men som likevel svarer til det faglige nivået du befinner deg på på ethvert tidspunkt. Det er ingen som ønsker at du skal oppleve læretiden som håpløs og uoverkommelig. Gjennom regelmessige samtaler med din veileder vil det avdekkes om du føler at dere går for raskt eller for sakte frem. Ikke vær redd for å si ifra hvis det skulle være noe som gjør deg usikker.

Hva hvis jeg ikke trives?

Av og til skjer det at lærlingen og lærebedriften ikke er noen god match. Heldigvis er dette sjeldent, men det kan være godt å vite at du har muligheter dersom dette skulle være tilfellet. I første omgang vil vi oppfordre til at eventuelle problemer tas opp med din veileder. Ofte kan de løses internt gjennom kommunikasjon, og det er selvfølgelig det aller beste.

Kan ikke problemene løses internt er det mulig å bytte læreplass underveis i læretiden. Les mer om hvordan du kan bytte læreplass her.

Stolte lærebedrifter

Bedrifter som har lærlinger er som regel svært stolte av dette. Det vil være i bedriftens interesse å gi deg en god og grundig opplæring, samt å sørge for at du trives mens du jobber hos dem. Derfor kan du regne med å bli tatt godt imot og få den støtten og oppfølgingen du trenger.

En spennende og lærerik periode

Læretiden er en morsom periode der du lærer mye. Samtidig vil livet bli annerledes enn det du er vant med fra tidligere, og mest sannsynlig vil du utvikle deg mye. Hvis du trives med praktisk læring og fagfeltet du utdanner deg innenfor, skal du ikke se bort ifra at du vil ha en super læretid. Du vil også raskt innse at møtet med arbeidslivet ikke var noe å være nervøs for likevel.

Kontakt oss gjerne dersom du har spørsmål.


Derfor skal du velge helsefag

20 mars 2024

Er du glad i mennesker og bryr deg om at andre skal ha det bra? Da er kanskje helsefag noe for deg! Her kan du lese om hvorfor du skal velge helsefag.

Arbeidsoppgaver som byggdrifter

06 desember 2023

Er byggdrifteryrket interessant for deg? her får du innsikt i hvilke arbeidsoppgaver en byggdrifter har her.

Gå til toppen