Alt du må vite om studielån

Alt du må vite om studielån

Både som elev på videregående og som lærling i lærebedrift, kan du ha rett på stipend og lån fra lånekassen. Her er alt du bør vite om hvordan stipend og studielån fungerer som lærling.

Trykk her for å lese om hvordan du søker studielån.

Stipend og lån er ikke det samme

Stipend er penger du mottar for å kunne gjennomføre utdannelsen din, som du beholder. Studielån er penger du kan ha rett til som elev eller student, men som må betales tilbake senere. 

Du må ha en signert og godkjent lærekontrakt for å søke stipend og lån

For å dokumentere at du er ansatt som lærling, må arbeidsgiver og opplæringskontoret ditt signere en lærekontrakt for deg. 

Beløpet du mottar kan variere

Hva du får i stipend eller lån vil variere basert på om du bor hjemme hos foreldrene dine, hvor mange søsken du har og hvor gamle de er, samt hvor mye du tjener som lærling.

Du må påregne litt ventetid

Lærekontrakten blir automatisk registrert, og informasjonen blir sendt videre til Lånekassen. Dette kan ta tid, så du må vente litt før du kan søke.

Her kan du lese mer om hva du bør vite om studielån når du er lærling.

Egne regler for søkere uten ungdomsrett

Før du søker stipend og lån, er det viktig å vite om du har ungdomsrett eller ikke. Ungdomsrett er din rett til skoleplass på videregående skole fram til året du fyller 24 år. 

Med ungdomsrett har du rett til videregående opplæring, og regelverket for utbetalt stipend og lån er tilpasset dette. Hvis du ikke har ungdomsrett og søker stipend og lån, kvalifiserer du til denne støtten på samme måte som studenter i høyere utdanning. Da gjelder egne regler, og du må følge Lånekassens inntektsgrense. Støtten du mottar blir utbetalt som lån, og når du består eksamener eller fagprøve blir deler av beløpet omgjort til stipend. 

Les mer om reglene for lån og stipend for lærlinger på Lånekassens nettsider her. 

Har du spørsmål om det å være lærling og din rett til stipend og studielån? Ta kontakt med oss på vår kontaktside.

 


Hvordan melde seg opp til fagprøve

21 mai 2024

De aller fleste lærlinger slipper å bekymre seg for oppmelding til fagprøven. Les mer om rutiner rundt oppmelding til avsluttende prøve her.

Gå til toppen