5 tips til deg som skal flytte hjemmefra

Som lærling tjener du penger mens du er under utdanning. Dette åpner nye dører, og gir deg blant annet muligheten til å flytte på hybel og stå på egne ben dersom du ønsker det.

5 tips til deg som skal flytte hjemmefra

Som lærling tjener du penger mens du er under utdanning. Dette åpner nye dører, og gir deg blant annet muligheten til å flytte på hybel og stå på egne ben dersom du ønsker det.

Kanskje vurderer du å bli lærling i en annen kommune enn din egen eller ønsker deg til utlandet? Begge deler er mulig så lenge dine foreldre samtykker.

Å flytte for seg selv vil imidlertid by på både utfordringer og nytt ansvar. Her har du våre beste tips til deg som skal bo for deg selv for første gang.

1) Lær deg litt om praktiske gjøremål før du flytter

Du vet det kanskje ikke, men dine foreldre gjør utallige små ting i hverdagen som du kanskje ikke tenker over. Når du plutselig har alt ansvar, oppdager du fort at ting ikke gjør seg selv. Utnytt dine foreldres allvitenhet i tiden før du flytter. Vet du enda ikke hvordan du betaler regninger eller setter på vaskemaskinen? Nå er det på tide å lære.

Husk også at når du kommer over noe du ikke har rukket å lære på forhånd, er heldigvis hjelpen sjelden mer enn en telefonsamtale unna.

2) Tenk langsiktig med tanke på økonomi

Læretiden gjør deg på ingen måte rik, og vi anbefaler ingen å leve over evne. Husk at lønna skal vare hele måneden og at det kan være smart å fordele stipendet utover året. Det kan også være hjelpsomt å lage seg et budsjett for å ha kontroll på utgiftene.

Har du mulighet til det, kan det også være lurt å sette av en liten sum i måneden til sparing. Det kommer godt med dersom det plutselig skulle dukke opp uforutsette utgifter.

Les mer om lønn for lærlinger her.

3) Planlegg måltidene dine

Mange som flytter hjemmefra gleder seg til å endelig kunne spise akkurat det de vil når de vil. Å spise akkurat det du vil er imidlertid sjelden forenlig med budsjettet du har til rådighet som lærling. Unngå ukentlige take away-bestillinger, lag store middagsporsjoner slik at du får rester, les tilbudsaviser og prøv å handle kun én gang i uken. Da vil du fort se at pengene varer mye lenger.

Trenger du tips til gode og kostnadseffektive middager. Vi har samlet noen gode råd her.

4) Skaff deg en hobby

Som lærling på et nytt sted er det ikke sikkert du kjenner noen, og det vil ikke nødvendigvis være slik at du henger med kollegene dine utenom arbeidstid. Ulike fritidsaktiviteter er en perfekt arena for å skaffe seg nye venner. Å bruke timene utenom arbeidstid på noe som interesserer deg, vil også redusere eventuell hjemlengsel og øke sjansen for at du trives i din nye by.

Trives du for eksempel best i skibakken? Hvorfor ikke søke læreplass i Hallingdal?

5) Husk at det kommer til å ordne seg

Som ung er du svært tilpasningsdyktig. På et eller annet tidspunkt vil det skje at du har nærmest tom brukskonto halvveis i måneden eller et kjøleskap med kun et par matvarer som overhodet ikke passer sammen. Og det går fint! Litt av sjarmen med hybellivet er jo nettopp det å spise nudler til middag et par ganger i måneden og stadig finne på nye, kreative middagskombinasjoner.

Så lenge du får betalt regningene dine i tide, er det bare å omfavne denne spennende perioden i livet for alt den er verdt. Lykke til!

Har du spørsmål om å ta læretiden som borteboer? Kontakt oss gjerne så svarer vi på alt du lurer på.


Vil du ha en meningsfull hverdag?

13 november 2024

Vil du jobbe med noe som gir deg en meningsfull hverdag? Da er det mange yrkesfag å velge mellom. Les om yrkesfagene som gir en meningsfull hverdag her.

Det nye service- og administrasjonsfaget

06 november 2024

Det som før het kontor- og administrasjonsfaget er nå service- og administrasjonsfaget. Dette er et fag som passer godt for deg som er ordentlig, nøyaktig og serviceinnstilt.

Gå til toppen