5 ting du ikke visste du lærte av å være lærling

Å være lærling innenfor et fagfelt kan være veldig variert alt ettersom hvilket yrke man velger, men en ting har alle lærlinger til felles: spesialisering

Å være lærling innenfor et fagfelt kan være veldig variert alt ettersom hvilket yrke man velger, men en ting har alle lærlinger til felles: spesialisering.

Da Kristoffer Vartdal Solum startet som IKT-lærling i 2005 visste han ikke at han 10 år senere kunne bruke erfaringen i jobben som prosjektleder i mediebyrået Idium.

Fordelene ved spesialisering i dagens samfunn er store. Her er 5 ting du ikke har tenkt på at en lærlingtid vil gi deg:

1. Selvstendighet

Når du er lærling lærer du praktisk teori innen et spesifikt fagområde. Men du får også med deg en verdifull praksistid innenfor faget som kan være akkurat den arbeidserfaringen du trenger for å sikre drømmejobben senere. Her lærer du å ta en selvstendig rolle på arbeidsplassen.

2. Hjelpe folk å få en bedre hverdag

Ved at du spesialiserer deg innenfor ditt interessefelt, får du også samtidig mulighet til å hjelpe folk i sin hverdag. Dette fordi du blir spesialisert innenfor det du brenner for - noe som vil smitte over på dine kunder/fremtidige arbeidsgivere - og til syvende og sist: deg selv!

3. Spisskompetanse

Å være lærling handler som nevnt om spesialisering. Det vil si at du får en unik spisskompetanse som vil følge deg - og gagne deg, resten av livet. Hvis du for eksempel velger spisskompetanse innen bygg og anlegg, vil dette kunne åpne opp for ingeniørstudier senere.

4. Ferdigheter å vise til

Etter lærlingtiden får du en konkret yrkestittel og dermed også konkrete evner å vise til. Du får en profesjonsutdanning der du vet hva slags jobber du kan søke på - og få. Lærer du best i praksis er dette dermed et smart utdanningsløp å gå. Slik får du et konkurransefortrinn når du søker på stillinger som åpner for flere søkere innenfor ulike fagfelt.

5. Lærer å bli voksen

Som lærling lærer du fort å bli en ansvarlig voksen med egen økonomi. Du blir tidlig kastet ut i arbeidslivet med lønn - et fullgodt alternativ til å sitte år på skolebenken og opparbeide høye studielån. Les mer om studieforløp og lærlinglønn her.

Nysgjerrig på mer? Les mer om fordeler ved å være lærling her.

Har du andre spørsmål vedrørende det å være lærling kan vi hjelpe deg med alt du lurer på. Ta kontakt her.


Derfor må du dokumentere læretiden

17 september 2023

Når du er lærling og utplassert i en lærebedrift, er det en del av opplæringen og arbeidet å dokumentere arbeidshverdagen din. Les mer her.

Det er ikke for sent å ombestemme seg

10 september 2023

Om du har valgt feil utdanningsprogram på videregående kan du ombestemme deg frem til og med 31 oktober. Hva med å bytte til yrkesfag, eller gå i lære?

Gå til toppen