Får jeg ferie som lærling?

Alle har rett til ferie. Som lærling har du krav på samme rettigheter som alle andre arbeidstakere, og loven gir deg rett på 25 dager ferie per år.

Får jeg ferie som lærling?

 

Alle har rett til ferie. Som lærling har du krav på samme rettigheter som alle andre arbeidstakere, og loven gir deg rett på 25 dager ferie per år.

Frivillig å ta ferie

Om du ble ansatt før 1. september kan du ta ut full ferie, altså fem uker, året etter. Men du har likevel ikke opparbeidet deg full lønn for fem ukers ferie, og kommer ikke til å få betalt for tiden du tar deg fri. Du kan derfor heller ikke pålegges å ta ut ferie.

Junilønna blir liten

I juni får de aller fleste arbeidstakere utbetaling av feriepenger. Dette er en andel av opparbeidet lønn fra i fjor som er ment til å brukes på ferie og rekreasjonstid.  Om du ikke jobbet store deler av fjoråret blir denne utbetalingen ganske liten.

I juli får du derimot normal lønn igjen.

Les mer om lønn, verdiskapning, opplæring og arbeidstid.

Avklar alltid med lærebedriften

Selv om du har krav på ferie, har arbeidsgiver lov til å påvirke når du skal ta ferien din, og det er de som skal godkjenne til sist. Også sykdom og annet fravær må alltid meldes i fra. Det er ditt ansvar å følge retningslinjer for fravær som bedriften har satt. Får du for høyt fravær i læretiden kan du bli nødt til å jobbe lenger som lærling for å ta igjen for den tapte tiden.

Ta gjerne kontakt med oss i OKViken om du har spørsmål rundt dine rettigheter som lærling!

 


Vil du ha en meningsfull hverdag?

13 november 2024

Vil du jobbe med noe som gir deg en meningsfull hverdag? Da er det mange yrkesfag å velge mellom. Les om yrkesfagene som gir en meningsfull hverdag her.

Det nye service- og administrasjonsfaget

06 november 2024

Det som før het kontor- og administrasjonsfaget er nå service- og administrasjonsfaget. Dette er et fag som passer godt for deg som er ordentlig, nøyaktig og serviceinnstilt.

Lover og regler for lærlinger

08 oktober 2024

Som lærling befinner du deg midt i krysningspunktet mellom elev og arbeidstaker, og er dermed underlagt lovgiving både for skole og arbeid. Les mer her.

Gå til toppen