Lover og regler for lærlinger
Som lærling befinner du deg midt i krysningspunktet mellom elev og arbeidstaker, og er dermed underlagt lovgiving både for skole og arbeid. Les mer her.
Alle mennesker er forskjellige. Ikke alle trives med å sitte på et kontor hver dag, eller å gjøre de samme oppgavene dag ut og dag inn. Mange trives best i en aktiv og variert jobb, og vil heller jobbe med store og små maskiner, enn å sitte foran en dataskjerm. Heldigvis finnes det mange spennende yrkesutdanninger som gir en variert arbeidshverdag, hvor maskinføring er en daglig del av arbeidet.
Det er ikke bare å sette seg inn i en maskin og begynne å jobbe. Uansett hvilken fagutdanning du velger skal du ha grundig opplæring i riktig bruk, drift og vedlikehold av maskiner og tilleggsutstyr som skal brukes. I tillegg vil det være et sterkt fokus på sikkerhet og miljø.
Felles for fagutdanningene er at du skal kunne bruke, drifte og vedlikeholde maskinene som er viktige for utførelsen av dine fremtidige arbeidsoppgaver. Det krever god konsentrasjon og en inngående forståelse for hva hvert enkelt oppdrag går ut på.
Anleggsmaskinførerens jobb er å bruke og vedlikeholde maskiner som brukes på både offentlige og private bygg- og anleggsplasser. Det krever både dyp konsentrasjon, god planlegging og kunnskap om både underlaget og anlegget som du arbeider på.
Anleggsmaskinførere jobber ofte i utfordrende terreng og gjør flere inngrep i naturen. Derfor er miljø og ressursbruk et viktig fokus i opplæringen, slik at man kan gjennomføre oppdrag i tråd med både oppdragsgiver og samfunnets beste.
Les mer om anleggsmaskinførerfaget her.
Er du glad i å skru og liker å jobbe med kraftige verktøy? Som industrimekaniker er det din jobb å sørge for at maskinene og utstyret som er i bruk blir produsert, montert, reparert og vedlikeholdt gjennom hele oppdraget. Du vil også ha ansvaret for å dokumentere og kvalitetssikre arbeidet som er utført. Som industrimekaniker vil du få muligheten til å jobbe med blant annet maskiner, sveising og maskindrevet verktøy for å nevne noe.
Les mer om industrimekanikerfaget her.
Anleggsgartnerfaget er yrkesutdanningen for deg som liker å være ute i allslags vær, og som ønsker deg en aktiv og variert arbeidsdag med oppgaver som følger sesongene. Som anleggsgartner vil det være din jobb å drifte og vedlikeholde ulike parker og hager, både offentlige og private. Anleggsgartnere blir ofte hentet inn i ulike byggeprosjekter for å bygge flotte grøntområder, både på tak og bakkenivå.
Som anleggsgartner jobber du med planter, stein og naturmaterialer, i tillegg til at det blir mye kjøring av maskiner. Både hjullaster og gravemaskiner brukes daglig.
Les mer om anleggsgartnerfaget her.
En logistikkoperatør jobber med transport av gods og varer. I løpet av en arbeidsdag skal logistikkoperatøren laste, losse og klargjøre varer for transport, og sørge for at varene kommer seg trygt fram til avtalt tid. Jobben vil innebære både manuell og maskinell lasting og lossing av varer.
Det finnes flere mulige arbeidsplasser for en logistikkoperatør. De mest
Som lærling befinner du deg midt i krysningspunktet mellom elev og arbeidstaker, og er dermed underlagt lovgiving både for skole og arbeid. Les mer her.
Vi vil gjerne høre fra DEG som er lærling i en kommune i Akershus, Buskerud eller Østfold.
Velger du å ta fagbrev har du mange muligheter, og kan begynne å tjene penger allerede på videregående. Disse lærlingene er det stor etterspørsel etter.