Vet du ikke hva du skal bli?

Du husker at i barnehagen og på barneskolen visste alle nøyaktig hva de skulle bli. Noen skulle bli prima ballerina, andre brannmenn og noen ville bli bussjåfør. Det er dessverre ikke så enkelt som det var i skolegården, og det er helt vanlig å være usikker på hvilken retning man skal ta når man skal velge utdanningsløp.

Vet du ikke hva du skal bli?

Du husker at i barnehagen og på barneskolen visste alle nøyaktig hva de skulle bli. Noen skulle bli prima ballerina, andre brannmenn og noen ville bli bussjåfør. Det er dessverre ikke så enkelt som det var i skolegården, og det er helt vanlig å være usikker på hvilken retning man skal ta når man skal velge utdanningsløp.

 

I denne artikkelen kan du lese gode innspill og råd til hva du burde tenke over når du velger hvilken retning du vil gå etter fullført ungdomsskole.

 

Gjør grundig research

Hvilke ønsker har du for din arbeidshverdag? Hva kunne du tenkt deg å lære mer om og jobbe med? Dette er store og vanskelige spørsmål. Du trenger ikke være hundre prosent sikker på hva du har lyst til å gjøre, men det er lurt å tenke over hva du interesserer deg for og hvilke yrker du synes virker spennende.

Heldigvis finnes det tester og hjelpemidler som kan være en god pekepinn på hvilken retning du bør velge innenfor VGS, yrkesutdanning eller høyere utdanning. På utdanning.no har de samlet en oversikt over ulike interessetester du kan ta for å få en bedre oversikt over hvilke muligheter du har, og hvilke retninger som kan være hensiktsmessig for deg å velge.

Utdanning.no: Interessetester

Fagbrev eller studiekompetanse?

Når du er ferdig med ungdomsskolen er det på tide å bestemme hvilken retning du ønsker å gå videre med læringen din. Mange velger allmennfag og studieforberedende retninger, fordi det gir mange muligheter dersom man ønsker å gå videre med høyere utdanning. Men det er absolutt ikke det eneste valget. Dersom du velger en yrkesfaglig utdanning og går ut som lærling kan du ta fag- eller svennebrev. Men visste du at du også har muligheten til å få studiekompetanse med fagbrev og lærlingtid? 

Les mer: Ta fagbrev og studiekompetanse på fire år

På videregående skoler i Viken har du muligheten til å ta fagbrev og få studiekompetanse i samme studieløp. Da får du både en praktisk utdanning, i tillegg til muligheten til å studere videre, dersom du ønsker det. Dette utdanningsforløpet strekker seg over fire år, og består av både teori på skolen og praksis på en arbeidsplass. Dette er en god løsning for de som er usikker på om de vil ta fagbrev eller yrkesforberedende. 

Les mer: Dobbelkompetanse et springbrett for framtida

Har du begynt på studiespesialisering, og tenker at dette likevel ikke er noe for deg? Det går helt fint. Høsten 2018 innførte regjeringen nye regler som gjør det mulig å bytte fra studiespesialiserende til yrkesfag, og fortsatt fullføre utdanningen på normert tid.

Les mer: Kan jeg bytte til et yrkesfaglig utdanningsløp?

Mange muligheter med yrkesfag

Dersom du velger yrkesfag har du mange muligheter. Du får en variert arbeidshverdag hvor du får brukt både hode og kropp, i et fagfelt som er ettertraktet på arbeidsmarkedet. Som fagarbeider tjener du i snitt 30.000.- mer enn en ufaglært arbeidstaker. Og i motsetning til vanlig videregående og utdanning på universitet eller høyskole, så får du også lønn gjennom hele læretiden.  <


Hvordan melde seg opp til fagprøve

21 mai 2024

De aller fleste lærlinger slipper å bekymre seg for oppmelding til fagprøven. Les mer om rutiner rundt oppmelding til avsluttende prøve her.

Gå til toppen