Kan jeg bytte til et yrkesfaglig utdanningsløp?

Tidligere måtte du registrere bytte fra studiespesialisering til yrkesfaglig utdanning før 1. november på vg1 for å slippe å måtte gå hele det første året på nytt.

Kan jeg bytte til et yrkesfaglig utdanningsløp?

Tidligere måtte du registrere bytte fra studiespesialisering til yrkesfaglig utdanning før 1. november på vg1 for å slippe å måtte gå hele det første året på nytt.

Etter at Regjeringen innførte nye regler høsten 2018, kan imidlertid elever på studiespesialisering bytte til yrkesfag etter fullført vg1 og likevel fullføre yrkesutdanningen på normert tid.

Les mer: Yrkesfagelevene får tidligere spesialisering

Tar igjen pensum med yrkesfaglig opphenting

Den nye ordningen vil gjelde alle de yrkesfaglige programområdene som tilbys andre året på videregående.

Der vil elever fra studiespesialisering bli organisert i et nytt fag kalt yrkesfaglig opphenting. Her blir det satt av 196 timer til det yrkesfaglige pensumet de ikke har fått med seg.

Disse timene tilsvarer tiden ordinære elever på vg2 yrkesfag bruker på fellesfagene norsk, engelsk, kroppsøving og matematikk.

Mer meningsfylt å fullføre

Statsminister Erna Solberg presenterte den nye ordningen på Unge Høyres sommerleir 2018.

Der presiserte hun at ungdom som vil bytte fra studiespesialiserende til yrkesfag skal få slippe å sette livet sitt på vent.

Nå sørger vi for at det blir enklere å bytte og meningsfullt å fullføre det første året på studiespesialiserende, sa Solberg, ifølge NTB.

Bra for den enkelte, bedriftene og samfunnet

Statsministeren slo fast at det er på høy tid å tette «hullet», som har gjort det lett å gå fra yrkesfag til studiespesialisering, men ikke omvendt.

Det blir dermed enklere å velge på nytt hvis man finner ut at man heller vil ha mesterbrev enn mastergrad. Det er bra for den enkelte, bra for bedriftene og bra for samfunnet, sier Solberg.

Velg yrkesfag i Viken

I Viken fylkeskommune kan du velge mellom 21 ulike fag som OKViken formidler læreplasser i. Her finner du en oversikt over de ulike programmene og noen av mulighetene de kan gi.

Har du spørsmål til OKViken? Kontakt oss her!

Fagbrev gir gode jobbmuligheter

Å velge yrkesfag i Viken gir gode jobbmuligheter, og fagretningene gir deg flere gode muligheter i arbeidslivet.

På Utdanning.no kan du se en oversikt over alle utdanningsprogram, og klikke deg videre for å se hvilke fag som tilbys hvor.


Derfor skal du velge helsefag

20 mars 2024

Er du glad i mennesker og bryr deg om at andre skal ha det bra? Da er kanskje helsefag noe for deg! Her kan du lese om hvorfor du skal velge helsefag.

Arbeidsoppgaver som byggdrifter

06 desember 2023

Er byggdrifteryrket interessant for deg? her får du innsikt i hvilke arbeidsoppgaver en byggdrifter har her.

Gå til toppen