Stian er lærling i IKT-servicefaget

Stian er lærling i IKT-servicefaget

Stian Holden Aass er IKT-lærling for Viken kommune. Han er glad for å ha fått lærlingplass i en stor virksomhet.

- Starten var det beste med tanke på at jeg jobbet på en såpass stor arbeidsplass. Det er såpass mange ansatte at det er noe å gjøre hele tiden.

Stian startet som lærling i august 2020. Da hadde kontoret nettopp åpnet opp igjen, etter flere måneder med hjemmekontor.

- Det var ganske hektisk da jeg startet, helt frem til beskjeden kom i november om at de som har mulighet til det skal jobbe hjemme. Det ble litt spøkelsesby her da, da var det nesten ingen andre på kontoret.

Interesse for teknologi og data førte Stian til IKT-servicefaget

Veien til IKT-faget har ikke vært helt knirkefritt for Stian. Han gikk først elektro, men kom seg ikke videre i faget.

- Det var egentlig matematikken jeg ikke klarte. Jeg var 16 da jeg begynte og forstod ikke så mye av matten. Men jeg hadde lyst til å jobbe med teknologi.

Det var interessen for teknologi som gjorde at Stian valgte å heller gå videre med IKT.

- Jeg har alltid hatt en spesiell interesse for teknologi, jeg liker å fikse ting. Så jeg gikk inn for å se hvor jeg kan gå videre, og etter et halvt år fikk jeg lærlingplass i Viken. Jeg visste ikke helt hva jeg gikk til. Man blir litt kastet inn i det, og det var en bratt læringskurve, men det er bra.

Ønsket for fremtiden er å fortsette å jobbe med data og teknologi.

- Planen er å få fulltidsjobb som konsulent i et firma, samtidig som jeg skal ta opp fag på nett og litt kveldsstudier slik at jeg kan få studiekompetanse. Jeg har kikket litt på dataingeniør og skal bruke de neste to årene på å finne ut av akkurat hva jeg vil studere.

IKT får arbeidsplassen til å gå rundt

Arbeidsoppgavene til Stian går ut på å skape god arbeidsflyt for de ansatte og passe på at alt fungerer.

- Det er alt fra å sette opp kontor, sånn ergonomisk, til å hjelpe til med Office 360 eller hvis en bruker har problemer med dataen sin, eller noe har hengt seg opp. Da er det min jobb å feilsøke, finne problemet og sørge for at det ikke skjer igjen slik at brukeren kan gjøre jobben sin.

Sammenslåingen av Viken var et samtaleemne med de andre kollegaene til Stian.

- Det var rett før jeg begynte, jeg hørte fra andre ansatte at det ble mye større områder. Men også mange flere konsulenter og lærlinger.

Stian valgte å ta deler av læretiden i utlandet

Han har også hatt mulighet til å reise i læretiden. Under høsten 2021 tilbragte Stian tre måneder i solfylte Sevilla i Spania.

- Jeg hadde kanskje totalt seks regnværsdager på tre måneder, så det var ganske bra vær. Det er en fin kultur, store forskjeller fra Norge, både å bo og arbeide. Jeg ble plassert i en bedrift hvor jeg skulle reparere og demontere forskjellige produkter. Arbeidsdagen varte fra 08.00 til 14.00, så det var mye kortere arbeidsdager.

Å ta en del av læretiden i utlandet er noe han absolutt anbefaler.

- Det er en mulighet til å bo og jobbe i et annet land, så bare ta sjansen. Jeg dro ned uten forventninger, prøvde å oppleve så mye som jeg kunne på tre måneder og kom tilbake med masse inntrykk.

Stian anbefaler alle som er interessert i service, data og teknologi å bli lærling i IKT

En oppfordring Stian har til de som skal søke videregående skole er å gjøre sin egen research.

- På ungdomsskolen var det mest snakk om studiespesialiserende, jeg fikk ikke så mye informasjon om IKT og sånt. Det er lurt å gjøre litt research, du finner videoer på youtube av både bedrifter og enkeltpersoner som legger ut og forteller hva faget inneholder. Les deg opp på de forskjellige fagene så du får en formening om hva de går ut på.

For Stian var yrkesfag en måte å finne ut av akkurat hva han vil jobbe med.

- Man får et inntrykk i løpet av de to årene på hva man liker innafor faget og hva man ikke liker. Du får et helhetsbilde.

Han har også noen klare råd til nye lærlinger.

- Ikke ligg på latsiden! Jeg tenker det er alltid noe å gjøre på jobb, selv med hjemmekontor. Du kan alltid finne en arbeidsoppgave så du lærer alt du trenger til fagprøven. De to årene går fort, jeg har fem måneder igjen og det føles ut som om jeg starta i går. Det er alltid mulighet til å hente seg kunnskap. Ta sjanser og prøv ut ting selv, og spør de på jobben hvis du lurer på noe.

IKT-servicefaget bytter navn til IT-drift

Det som tidligere het IKT-servicefaget endrer nå navn og innhold og blir IT-drift, som gir yrkestittelen «IT-driftstekniker». Endringen gjelder fra høsten 2022.

Les mer: IKT-servicefaget får nytt navn


Derfor skal du velge helsefag

20 mars 2024

Er du glad i mennesker og bryr deg om at andre skal ha det bra? Da er kanskje helsefag noe for deg! Her kan du lese om hvorfor du skal velge helsefag.

Arbeidsoppgaver som byggdrifter

06 desember 2023

Er byggdrifteryrket interessant for deg? her får du innsikt i hvilke arbeidsoppgaver en byggdrifter har her.

Gå til toppen