IKT-servicefaget får nytt navn

IKT-servicefaget får nytt navn


Det som tidligere het IKT-servicefaget endrer nå navn og innhold og blir IT-drift, som gir yrkestittelen «IT-driftstekniker». Endringen gjelder fra høsten 2022.

Nytt fag gir spissing av datakompetansen

Endringene i den nye læreplanen gir større handlingsrom og ansvar innen IT driftsfaget. OKVikens medlemsbedrifter jobber med å tilpasse seg den nye læreplanen for sine lærlinger. Læreplanen for IT-drift inneholder flere driftsoppgaver og mer konkrete mål enn den tidligere læreplanen for IKT-servicefag. Tidligere var IKT-servicefag bare et alternativ i VG2, noe som ga rom for kryssløp fra mange andre fag. Den nye læreplanen legger derfor opp til mer spissing av datakompetansen.

IT-drift passer for deg som er interessert i teknologi

IT-drift er faget for deg som er nøyaktig, kreativ og tenker nytt, og har en sterk interesse for teknologi. IT-driftsfaget handler enkelt sagt om å bygge opp og vedlikeholde drift av IT-infrastruktur. Det høres kanskje enkelt ut, men bare tenk på alle områdene, både på arbeidsplassen og i hjemmet, som er avhengig av datakommunikasjon og IT-systemer. Dette er et fag som står helt i kjernen av ny teknologisk utvikling.

Skap gode brukeropplevelser

Med fagbrev i IT-drift er det din oppgave å drifte den teknologiske infrastrukturen i samfunnet. Du må ha en god forståelse for hvordan datakommunikasjon fungerer og hvordan det kan brukes i praksis. Gode brukeropplevelser skaper god kommunikasjon mellom mennesker, bedrifter og næringer, det bygger både økonomiske og sosiale verdier i samfunnet.

Hold informasjonen sikker

Datakriminalitet er stadig et tema i media. Både bedrifter og privatpersoner blir utsatt for angrep av kriminelle. Som IT-driftstekniker er det din oppgave å overvåke, sikre, endre og utvide systemer, samtidig som du veileder og bidrar med viktig kunnskap for brukerne.

Teknologiske løsninger for en bærekraftig fremtid

For å bekjempe klimaendringene trenger vi gode teknologiske løsninger. Det er alltid behov flinke hoder som kan komme sammen og tenke ut nye måter å bruke teknologi på, slik at vi kan bygge en verden som er bra for både mennesker og miljøet.

Slik får du fagbrev som IT-driftstekniker

Når du skal søke deg inn på videregående skole for første gang søker du Vg1 Informasjonsteknologi og medieproduksjon. År 2 fortsetter du på informasjonsteknologi før du går over til to år som lærling i lærebedrift. OKViken formidler læreplasser i IT-driftsfaget og kan hjelpe deg med å få en spennende læreplass. 

Hos utdanning.no kan du lese mer om utdanningsløpet for å bli IT-driftstekniker

Endringer i IKT-fagene på videregående

Kunnskapsløftet 2020 har ført til flere endringer på de ulike IT-fagene som gjelder fra høsten 2022. Tidligere var det tre ulike yrkesfag innen IKT man kunne velge mellom; IKT-service, IKT-tjenesteutvikling og Dataelektronikk. 

I Kunnskapsløftet 2020 er IKT-service omdøpt til IT-drift, faget flyttes også fra Service og Samferdsel til Informasjonsteknologi og Medieproduksjon

Dataelektronikk ligger fortsatt hos Elektro, men programmet har fått nytt navn; Elektro og datafag. 

Er du kreativ, nyskapende og interessert i teknologi?

Hvis dette høres ut som noe for deg kan du søke deg inn på IT-driftsfaget. Ta kontakt med oss i OKViken hvis du ønsker å lære mer. Vi hjelper deg gjerne!


Derfor skal du velge helsefag

24 januar 2024

Er du glad i mennesker og bryr deg om at andre skal ha det bra? Da er kanskje helsefag noe for deg! Her kan du lese om hvorfor du skal velge helsefag.

Arbeidsoppgaver som byggdrifter

06 desember 2023

Er byggdrifteryrket interessant for deg? her får du innsikt i hvilke arbeidsoppgaver en byggdrifter har her.

Bli helsefagarbeider

07 november 2023

For å bli helsefagarbeider må du velge helse- og oppvekstfag på Vg1, mens du fortsatt går på ungdomsskolen. Etter fire år har du fullført yrkesutdannelse.

Gå til toppen