Hva betyr taushetsplikt for en helsefagarbeider?
Som helsefagarbeiderlærling og offentlig ansatt har du taushetsplikt overfor brukere og bedriften du jobber for.
Fagprøven er læretidens eneste, og mest avgjørende «eksamen». Her skal du vise alt du har lært, og vise at du fungerer i jobben din.
Fagprøven er læretidens eneste, og mest avgjørende «eksamen». Her skal du vise alt du har lært, og vise at du fungerer i jobben din.
Du utfører fagprøven på arbeidsplassen din, eller det stedet du har tilbrakt størstedelen av læretiden.
Fagprøven for helsefagarbeidere går over to dager. Den første dagen får man utdelt oppgaven, og du skal lage en skriftlig plan over arbeidet.
Oppgaven skal handle om gjennomføringen og brukeropplysning på alt fra to til fire brukere. Det er arbeidsgiver på arbeidsplassen som utpeker en faglært kontaktperson på arbeidsstedet som lager forslag til oppgaven.
Dette er den skriftlige delen av fagprøven, og den leveres inn til bedriftens kontaktperson på slutten av dag én. Kopi av oppgaven leveres sensorene.
Planen må inneholde:
Den skriftlige delen må inneholde behov, ressurser, mål, tiltak og faglig begrunnelse.
Det forventes at lærlingen ser hele mennesket som individ med alle dens behov: fysiske, psykiske, åndelige og sosiale. Den skriftlige biten må også inneholde praktisk beskrivelse av planlegging, samt istandgjøring før eksempelvis stellesituasjonen:
Hvilke hygieniske tiltak og prosedyrer må til? Hva bør forberedes før måltid? Hva er et godt kosthold?
Du må også notere ned hva du vil trenge av dine kolleger, eksempelvis medikamenthåndtering og forflytning.
Les mer: Dette må du vite om fagprøven
Dag to skal du være «i arbeid» og jobbe som normalt - men med sensorer som observerer det du gjør.
Det legges opp til at du følger arbeidsplassens rutiner som normalt. Vaktens start og slutt, rapporteringssystem, pauser også videre, så langt det lar seg gjøre.
Først skal du gi sensorene fra prøvenemnda en rapport på brukeren som gir et helhetlig bilde av hva brukeren trenger hjelp til.
Avslutningsvis er det en vurdering av eget prøvearbeid. Da skal du vurdere hvordan planen ble fulgt, om det dukket opp endringer og uforutsette hendelser, hva gikk bra, hva gikk dårlig, hvilke mål bør følges opp med mer.
På bakgrunn av dokumentasjonen, gjennomføringen og egenvurderingen skal prøvenemnda ha en samtale med kandidaten. Samtalen tar u
Som helsefagarbeiderlærling og offentlig ansatt har du taushetsplikt overfor brukere og bedriften du jobber for.
Vil du jobbe med noe som gir deg en meningsfull hverdag? Da er det mange yrkesfag å velge mellom. Les om yrkesfagene som gir en meningsfull hverdag her.
Det som før het kontor- og administrasjonsfaget er nå service- og administrasjonsfaget. Dette er et fag som passer godt for deg som er ordentlig, nøyaktig og serviceinnstilt.