Yrkesfag eller studiespesialisering?
Er du tiendeklassing og lurer på hva du skal velge til neste år? Studiespesialiserende er kanskje det vanligste – men er det rett for deg?
Fagbrevet blir læretidens største og eneste «eksamen». Den kan gjennomføres fra tre måneder før sluttdato, og innen tre måneder etter sluttdato.
Fagprøven blir en praktisk prøve på lærlingens kunnskaper, holdninger og ferdigheter, og har som mål å avklare om du har forstått hensikten med arbeidet og vil klare deg «ute i jobb».
Du har krav på å gjennomføre fagprøven på arbeidsplassen din, eller der du har tilbragt den største delen av opplæringen.
Les mer: Har du mer enn fem års arbeidserfaring kan du ta fagprøven.
Bedriften skal stille med nødvendig arbeidsplass, materialer, redskaper og assistenthjelp til rådighet. Du skal ikke bli overlatt til deg selv, og det skal alltid være hjelp tilgjengelig.
Fagprøven er forskjellig for ulike yrkesretninger, men felles for de alle er at den består av fire deler.
Eksempelvis foregår fagprøven for helsefagarbeidere over to dager. Dag én får man utdelt oppgaven og kandidaten lager en skriftlig plan over arbeidet.
Dag to er kandidaten «i arbeid» og jobber som normalt, men med mål om å løse oppgaven, mens den blir fulgt av prøvenemnda. Avslutningsvis er det en vurdering av eget prøvearbeid.
Alle bøker og hjelpemidler som kandidaten har benyttet i læretiden kan brukes, også PC og samarbeid og hjelp fra kollegaer. Dokumentasjonen fra læretiden kan brukes under fagprøven, og kan være svært nyttig.
Fagprøven har tre utfall: Bestått meget godt, bestått eller ikke bestått.
Har du fått «ikke bestått» på fag- eller svenneprøven kan du klage på prøven.
Du kan klage på to grunnlag:
Klage på fag- og svenneprøve skal sendes til Viken Fylkeskommune og må:
Klagefristen er tre uker fra vedtaket er mottatt av lærlingen, eller burde vært kjent med vedtaket.
Dersom det er behov for særskilt tilrettelegging av fag- eller svenneprøven, må søknad om særskilt tilrettelegging av fag-svenneprøve med sakkyndig dokumentasjon sendes inn sammen med oppmelding.
Hvert år arrangeres det utdelinger av fagbrev, svennebrev og kompetansebevis hvor kandidater som har bestått fagprøve, svenneprøve eller kompetanseprøve i løpet av det siste året blir invitert.
Ta kontakt med oss om du har spørsmål om fagprøven.
Er du tiendeklassing og lurer på hva du skal velge til neste år? Studiespesialiserende er kanskje det vanligste – men er det rett for deg?
Hverdagen til en anleggsgartner er variert, og som anleggsgartner vil du jobbe på mange forskjellige steder for alle mulige typer virksomheter.
Det er nesten ingen industrier som ikke har noe behov for en automatiker og som automatiker vil hverdagen være spennende og variert. Les mer.