Snart ferdig med læretiden og har lyst til å lære mer?
AOF fagskolen tilbyr fagskolestudier som videreutdanninger deg som har fagbrev eller tilsvarende. Benytt muligheten til å oppdatere kunnskapen din som gir deg flere muligheter i arbeidslivet.
Fagbrevet blir læretidens største og eneste «eksamen». Den kan gjennomføres fra tre måneder før sluttdato, og innen tre måneder etter sluttdato.
Fagprøven blir en praktisk prøve på lærlingens kunnskaper, holdninger og ferdigheter, og har som mål å avklare om du har forstått hensikten med arbeidet og vil klare deg «ute i jobb».
Du har krav på å gjennomføre fagprøven på arbeidsplassen din, eller der du har tilbragt den største delen av opplæringen.
Les mer: Har du mer enn fem års arbeidserfaring kan du ta fagprøven.
Bedriften skal stille med nødvendig arbeidsplass, materialer, redskaper og assistenthjelp til rådighet. Du skal ikke bli overlatt til deg selv, og det skal alltid være hjelp tilgjengelig.
Fagprøven er forskjellig for ulike yrkesretninger, men felles for de alle er at den består av fire deler.
Eksempelvis foregår fagprøven for helsefagarbeidere over to dager. Dag én får man utdelt oppgaven og kandidaten lager en skriftlig plan over arbeidet.
Dag to er kandidaten «i arbeid» og jobber som normalt, men med mål om å løse oppgaven, mens den blir fulgt av prøvenemnda. Avslutningsvis er det en vurdering av eget prøvearbeid.
Alle bøker og hjelpemidler som kandidaten har benyttet i læretiden kan brukes, også PC og samarbeid og hjelp fra kollegaer. Dokumentasjonen fra læretiden kan brukes under fagprøven, og kan være svært nyttig.
Fagprøven har tre utfall: Bestått meget godt, bestått eller ikke bestått.
Har du fått «ikke bestått» på fag- eller svenneprøven kan du klage på prøven.
Du kan klage på to grunnlag:
Klage på fag- og svenneprøve skal sendes til Viken Fylkeskommune og må:
Klagefristen e
AOF fagskolen tilbyr fagskolestudier som videreutdanninger deg som har fagbrev eller tilsvarende. Benytt muligheten til å oppdatere kunnskapen din som gir deg flere muligheter i arbeidslivet.
Noen yrker er helt avgjørende for å få samfunnet til å gå rundt, og et av dem er jobben som gjenvinningsoperatør. Les mer om gjenvinningsoperatørfaget her.
Her kan du lese hvordan du går frem om du ikke trives på læreplassen din. Om du er lærling i Akershus, Buskerud eller Østfold fylker kan vi hjelpe deg her.