Slik får du fagbrev

Lurer du på hvordan du går frem for å få fagbrev? For de fleste starter denne prosessen i 10. klasse når man søker videregående skole.

Slik får du fagbrev

Lurer du på hvordan du går frem for å få fagbrev? For de fleste starter denne prosessen i 10. klasse når man søker videregående skole.

De fleste lærefag foregår på videregående de to første årene, før man har to års læretid i bedrift. Du søker deg inn til videregående på vigo.no, og for de aller fleste er fristen 1. mars hvert år. For enkelte søkere, er fristen 1. februar.

Du søker når du går i tiende klasse

Er du ungdom og ønsker fagbrev, skal du søke deg inn på en yrkesfaglig linje. Da går du et studieprogram som gir deg både de grunnleggende allmennfagene, og opplæring i jobben du senere vil utføre.

Søker du helse- og oppvekstfag Vg1, har du 336 timer med allmenne fag, 477 timer med felles programfag og 168 timer med yrkesfaglig fordypning. De felles programfagene er helsefremmende arbeid, kommunikasjon og samhandling samt yrkesutøvelse.

Etter fullført Vg1 kan du blant annet søke deg videre til barne- og ungdomsarbeiderfag, helsearbeiderfag, hudpleie, ambulansefag.

På vilbli.no kan du få en god oversikt over de ulike utdanningsprogrammene som er tilgjengelige i Viken, og hvilken vei du må gå for å bli det du vil.

Læretid i bedrift

Etter at du har fullført Vg1 og Vg2, følger Vg3 som er to års læretid i en bedrift. Disse to årene skal være en blanding av ett års opplæring og ett års verdiskapning, altså arbeid.

Det er fylkeskommunen som formidler læreplasser i fag du har søkt. Det er bedriften selv som velger ut hvilke søkere som tilbys læreplass. Du blir vanligvis innkalt til intervju, og her kan du lese mer om hvordan du forbereder deg og oppfører deg på jobbintervjuet.

Formidlingen av læreplasser pågår helt til 1. september. Husk å være tilgjengelig på telefon helt fra du søker og frem til læreplassen er i boks.

Les mer: Slik søker du læreplass

Fagprøven gir deg fagbrev

For å få fagbrevet må man bestå fagprøven, som er læretidens største og eneste «eksamen». Den kan gjennomføres fra tre måneder før, til tre måneder etter at læretiden er ferdig. Fagbrevet er det avsluttende dokumentet på fullført yrkesutdannelse, og du kan dermed kalle deg fagarbeider.

OKViken hjelper deg med læreplass

OKViken jobber for å skaffe læreplasser for elever som vil ut i lære i Viken fylkeskommune og fylkets kommuner. Vi sender kvalifiserte søkere til læreplasser i kommunene og fylkeskommunen, og kvalitetssikrer gjennomføringen av opplæringen.

Vi tilbyr læreplasser innen en rekke spennende og viktige fag, les mer om de ulike retningene vi kan tilby her.

Har du spørsmål til oss svarer vi gjerne. Du finner vår kontaktinformasjon her.

 


Hvordan melde seg opp til fagprøve

21 mai 2024

De aller fleste lærlinger slipper å bekymre seg for oppmelding til fagprøven. Les mer om rutiner rundt oppmelding til avsluttende prøve her.

Gå til toppen