Lover og regler for lærlinger

Lover og regler for lærlinger

Som lærling er du påvirket av flere regelverk og lovgivninger. Du befinner deg midt i krysningspunktet mellom elev og arbeidstaker, og er derfor inkludert i regler for både opplæring og arbeidslivet. Dette betyr i praksis at lovgivning som kan påvirke deg og din lærlingtid befinner seg i blant annet:

Du er heldigvis ikke nødt å lese deg gjennom alle forskriftene på lovdata.no selv om disse lovene påvirker deg som elev og arbeidstaker. Men det er lurt å være klar over dine generelle rettigheter. Er du i tvil om du blir behandlet rett kan du kontakte andre og få hjelp. 

Ditt opplæringskontor, lærlingombudet i ditt fylke eller din fagforening kan hjelpe deg med å finne ut om du blir ivaretatt både i klasserommet og på arbeidsplassen.

Les mer om fagforeninger for deg som er lærling her. 

Hva slags rettigheter har jeg?

Her er noen generelle rettigheter du har krav på som er greit å være klar over:

  • Du har rett til behovstilpasset opplæring

Opplæringen din skal tilpasses dine særegne behov når det er nødvendig. Enten du har lærevansker eller fysiske begrensninger, skal lærestedet ditt tilrettelegge for deg. 

  • Du har rett til arbeidsavtale og lærekontrakt

Som lærling og arbeidstaker har du krav på en ordentlig arbeidsavtale. Dette er viktig både for å verifisere opplæringen din, og for å stadfeste rettighetene dine som yrkesutøver. På bakgrunn av arbeidsavtalen du har inngått med din arbeidsgiver bestilles det en lærekontrakt hos fylkeskommunen. 

  • Du har rett til gratis opplæring

På samme måte som elever har rett til gratis opplæring på skole, har også du det som lærling. Det betyr at lærebedrift skal stille med læringsmateriell og utstyr. Det finnes noen få unntak, hvor du må stille med utstyr selv. Sjekk med ditt opplæringskontor hva du har krav på.

  • Du har rett til oppfølging og tilbakemelding på arbeidet ditt

Underveis i arbeidsforholdet har du rett til en plan for opplæringen og vurdering av arbeidet ditt hvert halvår slik at du vet hva du gjør bra og hva du eventuelt må forbedre. Du skal også ha veiledningstid med din instruktør og egen tid til dokumentasjon. 

  • Du har rett til oppmelding til fag- eller svenneprøve

Opplæringskontoret  eller lærebedriften din skal melde deg opp til fag- eller svenneprøve.

  • Du har rett til ordentlige arbeidstimer og arbeidstid
    Arbeidstid, spesielt nattarbeid og skiftarbeid, er spesielt strengt for arbeidstakere under 18 år. 

Det nye service- og administrasjonsfaget

06 november 2024

Det som før het kontor- og administrasjonsfaget er nå service- og administrasjonsfaget. Dette er et fag som passer godt for deg som er ordentlig, nøyaktig og serviceinnstilt.

Blogg om din egen læretid

18 september 2024

Vi vil gjerne høre fra DEG som er lærling i en kommune i Akershus, Buskerud eller Østfold.

Yrkesfagene det er stor etterspørsel etter

11 september 2024

Velger du å ta fagbrev har du mange muligheter, og kan begynne å tjene penger allerede på videregående. Disse lærlingene er det stor etterspørsel etter.

Gå til toppen