Hva betyr det å ha voksenrett?

Å ha voksenrett betyr at du fortsatt har rett til videregående opplæring i voksen alder. Etter å ha fylt 24 år går nemlig ungdomsretten ut, og voksenretten trer da i kraft dersom du oppfyller de rette kravene.

Hva betyr det å ha voksenrett?

Å ha voksenrett betyr at du fortsatt har rett til videregående opplæring i voksen alder. Etter å ha fylt 24 år går nemlig ungdomsretten ut, og voksenretten trer da i kraft dersom du oppfyller de rette kravene.

Voksenretten - en lovfestet rett for voksne

Voksenrett gir deg:

  • rett til tre års videregående opplæring, eventuelt mer i yrkesfag med lengre opplæringstid
  • rett til realkompetansevurdering
  • tilpasset og tilrettelagt opplæring i tråd med sluttkompetansen du vil ha
  • fullføringsrett

Hva om jeg ikke har voksenrett?

Du kan miste lovfestet rett til videregående opplæring som voksen hvis:

  • du allerede har fullført videregående opplæring 
  • du allerede har oppnådd studie- eller yrkeskompetanse
  • du har blitt bortvist fra videregående opplæring

Hvis du oppfyller noen av disse kriteriene og dermed ikke lenger har voksenrett, kan du fortsatt søke deg inn til videregående opplæring. Om det er stor konkurranse om inntak vil du som søker med allerede oppnådd yrkes- eller studiekompetanse rangere sist i søknadsprosessen. Ønsker du å søke deg inn på videregående opplæring må du søke hos fylkeskommunen om å få innvilget voksenrett. Dette kan du gjøre på vigo.no. 

Les mer om voksenrett på vilbli.no her. 

Tidligere erfaring kan være nyttig

Hvis du har tidligere erfaring som er nyttig og relevant for den videregående opplæringen du har valgt, er det mulig å fullføre utdanningen raskere. Da må du først få vurdert og senere godskrevet realkompetansen din. Du kan i noen tilfeller få realkompetansen din evaluert gratis av fylkeskommunen hvis du har voksenrett eller er videresendt fra NAV eller fra kommunen din.

Les mer om å ta fagprøven som voksen her!

Stipend, lån og finansiering

Hvis du har voksenrett skal fylkeskommunen dekke utgiftene for opplæring og eventuelle læremidler. Om du ikke har voksenrett og får plass på opplæring er også opplæringen gratis. Søker du om å ta videregående som privatist derimot, må du betale selv. 

Når du er voksen og tar videregående opplæring kan du søke Lånekassen om stipend og lån. Hvis du da ikke har voksenrett, vil du søke på samme måte som om du var i høyere utdanning. Da vil stipendet og lånet du mottar trekkes fra de åtte årene du har rett til støtte fra Lånekassen. 

Kontakt oss i dag

Har du spørsmål om hva det vil si å være voksen og fullføre videregående opplæring eller det å ta fagbrev? Kontakt oss her.

 


Derfor må du dokumentere læretiden

17 september 2023

Når du er lærling og utplassert i en lærebedrift, er det en del av opplæringen og arbeidet å dokumentere arbeidshverdagen din. Les mer her.

Det er ikke for sent å ombestemme seg

10 september 2023

Om du har valgt feil utdanningsprogram på videregående kan du ombestemme deg frem til og med 31 oktober. Hva med å bytte til yrkesfag, eller gå i lære?

Gå til toppen